Svetski mediji o najvećem napadu na teritoriji Rusije od početka rata

Ruske dobrovoljačke jedinice svrstane uz Ukrajinu izvele su najveći napad na teritoriji Rusije od početka invazije Moskve na Ukrajinu u februaru prošle godine. Napad u kojem su proukrajinske snage prvi put pokušale da zauzmu deo Rusije, izveden je dok se Ukrajina priprema za dugo očekivanu ofanzivu s ciljem oslobađanja teritorija pod ruskom okupacijom, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje svetskih medija.

Vojno vozilo nakon borbi u Belgorodu Foto: Tanjug/Belgorod region governor Vyacheslav Gladkov telegram channel via AP

Guverner ruske oblasti Belgorod Vjačeslav Gladkov rekao je da je bezbednosna operacija nastavljena u utorak, dan pošto su ruski borci koji su protiv Kremlja i koji su se svrstali uz Ukrajinu, izveli redak napad na teritoriji Rusije, ukazuje Njujork tajms.

Gladkov je rekao da su bespilotne letelice gađale i noćas više ciljeva u ruskom regionu Belgoroda i dodao da u napadima nema žrtava, ali da su oštećena vozila, kuće i javne zgrade.

Grupa pod nazivom Legija slobodna Rusija, koja navodi da se sastoji od Rusa, tvrdila je da stoji iza napada. Grupa deluje pod okriljem ukrajinske Međunarodne legije koju nadgledaju ukrajinski oficiri.

Ukrajinski zvaničnici pokušali su da predstave akciju jedinice kao dokaz podele među Rusima, ali, kako ukazuje Njujork tajms, nije jasno da li je grupa delovala na sopstvenu inicijativu ili po nalogu ukrajinskih oficira.

Ukrajinska vojna obaveštajna agencija identifikovala je napadače kao "opoziciono orijentisane građane Rusije". Portparol te službe rekao je ukrajinskim novinama da ruski partizani rade na stvaranju bezbednosne zone za zaštitu ukrajinskih civila blizu granice.

S druge strane, Kremlj je pokušao da umanji incident. Portparol Dmitrij Peskov rekao je ruskoj novinskoj agenciji Tass da je reč o pokušaju Ukrajine da "skrene pažnju sa situacije" u Bahmutu na istoku Ukrajine za koji su ruske snage tvrdile da su zauzele tokom vikenda posle skoro jednogodišnje bitke.

Odgovornost za napad su preuzeli Ruski dobrovoljački korpus i Legija slobodne Rusije, ukazuje Fajnenšel tajms.

Legija je na svom Telegram kanalu objavila da je u Rusiji "potpuno oslobodila" malo pogranično naselje Kozinka i da se kreće ka Graivoronu, koji je udaljen 60 kilometara od regionalnog centra. "Rusija će biti slobodna!", navedeno je u poruci.

Ruski dobrovoljački korpus već je izveo nekoliko sličnih upada u Rusiji od početka marta, posle čega je Vrhovni sud Rusije proglasio tu grupu za terorističku organizaciju.

Ruske vlasti tvrde da su naoružani pobunjenici koji su izvršili napade u Belgorodu poraženi u protivterorističkoj operaciji, kao i da je ubijeno 70 napadača za koje insistiraju da su Ukrajinci, navodi BBC.

Ovakav napad proukrajinskih snaga verovatno nije nešto što bi Zapad pozdravio, ocenjuje BBC, ukazujući da je Ukrajina dobila zapadno oružje uz uslov da ga ne koristi za ciljeve unutar Rusije.

Uprkos zvaničnim demantijima iz Kijeva, teško je poverovati da je ovaj napad pokrenut bez pomoći ukrajinske vojne obaveštajne službe, ističe britanski servis, dodajući da upad odgovara narativu Kremlja da bezbednost Rusije ugrožavaju snage koje podržava Zapad.

Mada obim upada proukrajinskih snaga nije mogao da se utvrdi, čini se da video snimci ukazuju na to da su preuzele kontrolu nad nekoliko sela duž granice Rusije i Ukrajine.

Napad u Belgorodu, najveći na rusku teritoriju od početka rata, izveden je dok se Ukrajina sprema za ofanzivu za povratak dela svoje teritorije koju je okupirala Rusija, piše Volstrit džurnal.

Ukrajina je poslednjih nedelja preduzela mere kako bi dobila prednost u ofanzivi, uključujući udare na ruske vojne kasarne i skladišta snabdevanja daleko iza linija fronta. Vojni stratezi kažu da će Kijev verovatno nastaviti operacije kojima bi se Rusija izbacila iz ravnoteže i primorala da pregrupiše snage s odbrambenih linija.

Upad u Belgorodu je preokret za Rusiju, ocenjuje američki list, dodajući da je akcija podsetila na rusku tajnu invaziju na Ukrajinu 2014. kada su se ruske trupe bez obeležja pojavile na ukrajinskom poluostrvu Krim. Ruski predsednik Vladimir Putin je tada negirao da su to bili Rusi i rekao da se sva oprema koju imaju lako može kupiti u prodavnici vojne opreme.

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, sada se podrugljivo osvrnuo na tu izjavu kada je na Tviteru negirao umešanost ukrajinske vlade u upad u Belgorod.

"Kao što znate, tenkovi se prodaju u bilo kojoj ruskoj vojnoj prodavnici, a podzemne gerilske grupe se sastoje od ruskih građana", napisao je on na Tviteru.

Ruske proukrajinske partizanske jedinice su i ranije izvodile prepade preko granice, ali je napad u Belgorodu prvi put da su pokušale da silom zauzmu naselja i drže ih uz podršku teške artiljerije i oklopnih vozila, piše Tajms.

Snimci dronova koje su na Telegramu objavili ukrajinski vojni kanali prikazali su eksplozije granata na ruskim graničnim prelazima, kao i kolone borbenih vozila, uključujući, kako izgleda, Hamvije kako jure putem ka Rusiji. Na jednom video snimku se vidi i kako tenk prolaze kroz granični prelaz.

Ukrajina je već neko vreme planirala takvu operaciju, pokazuju dokumenti koje je pripadnik vazduhoplovstva Nacionalne garde SAD Džek Tešera objavio na Diskordu.

"Ukrajina pruža sveobuhvatnu podršku ruskim dobrovoljcima spremnim da oružanim sredstvima oslobode ruske teritorije od tiranije predsednika Putina. Takvi odredi su opremljeni raznim kvalitativnim tipovima NATO naoružanja; osoblje je prošlo odgovarajuću obuku za upotrebu takvog oružja i ima uspešno borbeno iskustvo s raznih delova linije fronta u Ukrajini", navodi se u jednom dokumentu.

U drugom se navodi da "izveštavanja govore o operacijama infiltracije dobrovoljaca u Brjansku, Kursku i Belgorodsku oblast koje se planiraju za mart-april 2023. godine kako bi preuzeli kontrolu nad teritorijama i proglasili novostvorene države".

Izvor: Beta