Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv Dodika u slučaju "Ikona"

Tužilaštvo BiH je donelo odluku o nesprovođenju istrage u predmetu "Ikona", u vezi sa pozlaćenom ikonom iz Luganska, koju je bivši član Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu 2020. godine.

Sergej Lavrov i Milorad Dodik / Foto: Fejsbuk SNSD

Tužilaštvo BiH je od Generalnog tužilaštva Ukrajine dobilo odgovor u vezi sa molbom za međunarodnu pravnu pomoć u kojem se navodi da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je ikona nezakonito premeštena, ukradena sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umetničku vrednost.

Navedeno je i da ta ikona ne pripada nacionalnom kulturnom nasleđu Ukrajine i da nije nacionalna vrednost, posle čega su istražitelji u Ukrajini zatvorili navedeni postupak, potvrđeno je sarajevskom portalu Kliks (Klix.ba) u Tužilaštvu BiH.

"Sledom navedenog, a i provedenih dodatnih istražnih radnji u BiH, u Tužilaštvu BiH je u predmetu doneta naredba o neprovođenju istrage", navodi se u tekstu.

Prilikom posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova BiH 2020. godine Dodik, koji je u to vreme bio srpski član Predsedništva BiH, poklonio je Lavrovu ikonu iz Luganska, a ambasada Ukrajine u BiH potom je obavestila Ministarstvo spoljnih poslova BiH da imaju opravdane sumnje da je ikona kulturno blago Ukrajine i da zahtevaju povratak ikone.

Lavrov je nakon toga vratio ikonu u Bosnu i Hercegovinu.

Potom je Tužilaštvo BiH formiralo predmet "Ikona".

Izvor: Beta