Tužilaštvo traži dve godine zatvora za Milovana Brkića

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv urednika "Tabloida" Milovana Brkića (66) zbog sumnje da je izvršio krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Više javno tužilaštvo, Palata pravde Foto: Srđan Ilić

"Tužilaštvo je u optužnom aktu predložilo sudu da okrivljenog oglasi krivim i osudi na kaznu zatvora od dve godine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je tužilaštvo predložilo i da se okrivljenom produži pritvor zbog opasnosti da bi u kratkom vremenskom periodu mogao da ponovi krivično delo.

"Postoji opravdana sumnja da je okrivljeni 8. maja 2023. oko 18 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu tokom protesta 'Srbija protiv nasilja', u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja Republike Srbije, pozvao da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici, odnosno Narodna skupština i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić", piše u saopštenju.

Kako je navedeno u saopštenju, okrivljeni je na obraćanje NN učesnika skupa rečima “Evo čuli smo sad kakav je Vaš komentar gospodine Brkiću", pored ostalog rekao: 

“Nikad nisam bio tužniji. Dolazio sam na svaki protest. Lomio sam, posvetio sam život, svake nedelje Vučić opisuje kako sam ja reketaš, kako širim lažne vesti, kako pokušavam da ga ubijem. Danas sam tužan. Srpska opozicija je pokazala svoje jadno, bedno lice. Da se nije usudila, gospođa nije pomenula glavnog krivca Aleksandra Vučića, tog zločinca koji je od nas oduzeo svaku nadu, pogledajte kako će se osećati ovi ljudi kad stoka opozicionih poslanika se krije iza leđa ovih građana. Nema nama spasa. Izgleda će morati mladi klinci da puškama reše sudbinu Srbije. Desiće se šta se desiti mora. Kakva protestna šetnja, mi treba da uđemo prema Skupštini da uhvatimo idiota i da mu otkinemo glavu...”

Više javno tužilaštvo navodi da je tonski i video zapis izjave objavljen na internetu, na nalogu Srbin info, a jedan deo na portalima različitih medijskih kuća, "te time bio dostupan velikom broju građana".

Izvor: Više javno tužilaštvo u Beogradu