U Beogradu protest zbog mobilizacije u Rusiji

Pokret "Rusi, Ukrajinci, Srbi i Belorusi protiv rata" organizovali su večeras u centru Beograda skup protiv sukoba u Ukrajini i najavljene mobilizacije u Rusiji.

Članovi neformalne grupe građana "Rusi, Ukrajinci i Belorusi zajedno" u protesnoj šetnji zbog specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini. Foto: Marko Dragoslavić

Učesnici protesta su nosili plavo-bele zastave, zastave Ukrajine i transparente sa natpisima „Putin je ubica“ na srpskom i engleskom jeziku i „Zaustavite rat u Ukrajini“, "Ukrajini mir - Sloboda Rusiji"... Okupljanje je počelo na Trgu Republike odakle su učesnici skupa krenuli u protestnu šetnju Knez Mihailovom ulicom do česme na Terazijama, gde su skoro dva sata pozivali "bratski srpski narod" na podršku protiv mobilizacije, uz poruku da Rusi nisu ubice i zločinci. Učesnici skupa pozvali su "sve Srbe koji znaju razliku između dobra i zla, lazi i istine, da ih podrže i u borbi protiv mobilizacije". "Putin je potrošio rusku vojsku, potrebno mu je topovsko meso, želi da pošalje još 300.000 Rusa da ubijaju Ukrajince", naveli su organizatori i poručili da nijedan život, da ni jedan Ukrajinac, Rus i Belorus ne sme da gine zbog maštarija o menjanju granica, "Rusija je najveća zemlja na svetu. Rusi neće da budu ubice i zlocinci...", naveli su učesnici skupa.

Izvor: Tanjug