Uhapšenim demonstrantima u Rusiji uručeni pozivi za mobilizaciju

Pojedinim Rusima uhapšenima na demonstracijama protiv odluke predsednika Vladimira Putina o uvođenju delomične mobilizacije, uručeni su pozivi za vojnu službu dok su bili u pritvoru, objavilo je danas udruženje za ljudska prava OVD-Info, javlja Rojters.

Interventna policija privela demonstranta tokom protesta protiv mobilizacije u Moskvi. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Otkako je Putin u sredu najavio prvu veliku mobilizaciju u Rusiji nakon Drugog svetskog rata, letovi za izlazak iz zemlje su rasprodati, a u više gradova održani su protesti koje je policija brzo razbila.

Prema podacima OVD-Info najmanje 1.310 demonstranata je privedeno, a nekima su uručeni pozivi za vojsku.

Britanska agencija ističe da su se mnogi Rusi koji podležu mobilizaciji danas uputili u inostranstvo kako bi izbegli najveću regrutaciju u svojoj zemlji od kraja Drugog svetskog rata.

Jednom demonstrantu u Moskvi rečeno je da mu preti 10-godišnja zatvorska kazna jer je odbio da primi poziv za mobilizaciju, navodi OVD-Info..

Ruski zakoni daju policiji ovlašćenja da zaustavi ljude za koje se smatra da izbegavaju mobilizaciju i predviđa višegodišnje zatvorske kazne i velike novčane kazne za one koji izbegnu vojni rok.

Rojters podseća da je danas, nakon odluke o delomičnoj mobilizaciji, registrovana povećana gužva na graničnim prelazima sa Finskom i Gruzijom, a da su cene avionskih karata iz Moskve vrtoglavo porasle.

Iako su ankete sugerisale široku domaću podršku za rusku intervenciju u Ukrajini, masovno regrutovanje bi moglo biti rizičan potez u zemlji nakon prošlih obećanja Kremlja da se to neće dogoditi i niza neuspeha na bojnom polju u Ukrajini, navodi britanska agencija.

„Svaka normalna osoba je (zabrinuta). U redu je plašiti se rata“, citira Rojters jednog sagovornika, koji se prestavio samo kao Sergej, dok nakon što se iskrcao u Beogradu posle leta iz Moskve.

Izvor: FoNet