Ukrajina objavila razmenu 215 ratnih zarobljenika sa Rusijom

Ukrajina je noćas objavila razmenu 215 ratnih zarobljenika sa Rusijom, među kojima su i vođe odbrane Čeličane Azovstalj u Marijupolju, simbolu otpora ruskoj invaziji.

Razmena vojnika između Ukrajine i Rusije. Foto: Ukrainian Security service Press Office/AP

„Uspeli smo da oslobodimo 215 ljudi u najvećoj razmeni zarobljenika od početka ruske invazije u februaru”, rekao je za televiziju šef administracije ukrajinskoig predsednika Andrej Jermak.

Rusija je dobila 55 zatvorenika među kojima je bio i bivši poslanik Viktor Medvedčuk, blizak saradnik Vladimira Putina koji je u Ukrajini optužen za veleizdaju, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom dnevnom obraćanju.

U okviru te dugo pripremane operacije pet vojnih komandanata, među kojima su šefovi odbrane Azosvstaja, prebačeni su u Tursku, rekao je Zelenski.

Oni će ostati u Turskoj „u potpunoj bezbednosti u ugodnim uslovima" do kraja rata na osnovu sporazuma s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, rekao je Zelenski.

U okviru ove razmene je i deset ratnih zarobljenika, među kojima pet Britanaca, dvojica Amerikanaca i jedan Hrvat, za koje je  ranije javljeno da su iz Rusije prebačeni u Saudijsku Arabiju, odakle će kući.

Izvor: Beta