Uspostavljena Baza podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih usled oružanih sukoba na teritoriji bivše SFRJ

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Grupa za nestale osobe, koju čine domaće institucije nadležne za pitanja nestalih osoba iz BiH, Hrvatske, Kosova, Crne Gore i Srbije, pokrenuće 3. novembra, u okviru Berlinskog procesa, Bazu podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih usled oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije.

Foto: icmp.int

Kako je saopšteno, uspostavljanje jedinstvene, interaktivne baze podataka slučajeva nestalih osoba obezbeđuje da ažurna evidencija nestalih osoba koje još nisu pronađene bude u svakom trenutku dostupna široj javnosti.

Baza podataka omogućava porodicama nestalih osoba i drugim građanima da vide i pregledaju postojeću evidenciju i da putem interneta dostave povratne informacije domaćim institucijama.

Predstavnici ICMP, domaćih institucija iz regiona, predstavnik porodica nestalih i vlade Velike Britanije i Nemačke, kao donatora u radu po pitanju nestalih osoba na Zapadnom Balkanu, obratiće se medijima u Hagu 3. novembra posle predstavljanja Regionalne baze podataka.

Bazu podataka vodi Grupa za nestale osobe i u njoj se trenutno nalazi ukupno 10.814 unosa. Taj broj će se menjati kako se budu prijavljivali novi slučajevi, odnosno kako se budu slučajevi rešavali. Baza podataka daje mogućnost pretraživanja po imenu, očevom imenu, prezimenu i prijavljenom području nestanka.

Izvor: FoNet