VJT naložilo da se do kraja proveri prebijanje pripadnika LGBT

Više javno tužilaštvo u Beogradu izdalo je Obavezno uputstvo za rad i postupanje Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu sa nalogom da nastavi sa proverama u predmetu u kojem je odbacilo krivičnu prijavu podnetu protiv dva beogradska policajca zbog sumnje da su, motivisani mržnjom prema LGBT populaciji, fizički i psihički zlostavljali mladića u javnom toaletu u podzemnom prolazu ispod Palate Albanija.

Tagovi:

Više javno tužilaštvo, Palata pravde Foto: Srđan Ilić

VJT je iz medija saznalo da je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu odbacilo krivičnu prijavu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti podnetu u ime oštećenog mladića, pa je izvršilo profesionalni nadzor u ovom predmetu i donelo Obavezno uputstvo iz razloga efikasnosti i zakonitosti u radu, saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Nadzorom je utvrđeno da je krivična prijava odbačena preuranjeno i bez preduzetih svih neophodnih provera navoda krivične prijave.

U tom smislu Obaveznim uputstvom je naloženo da se oštećeni mladić ispita u tužilaštvu u svojstvu svedoka-oštećenog i prethodno poduči o svim procesnim pravima i obavezama, jer to do sada nije učinjeno i uzeta mu je izjava samo u policiji u formi službene beleške.

Takođe je naloženo da se u Prvom OJT ispitaju dva očevica, svedoka događaja, koji se dogodio 18. maja prošle godine, o svim okolnostima događaja, te da se nakon toga omogući veštaku da dopuni svoj nalaz i mišljenje u pogledu vrste, težine i mehanizma nastanka telesnih povreda i tek onda donese javno tužilačka odluka.

Naloženo je i da se primeni pravilna kvalifikacija krivičnog dela Zlostavljanje i mučenje iz stava 3, jer se sumnja da su krivično delo izvršila službena lica, a ne građani, kako je kvalifikovano u rešenju o odbačaju krivične prijave, iako je podnosilac krivične prijave, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, naveo pravilnu kvalifikaciju.

Glavni javni tužilac Prvog OJT ima pravo da protiv Obaveznog uputstva za rad i postupanje u pojedinom predmetu koje mu je izdao Glavni javni tužilac VJT u Beogradu podnese prigovor sa obrazloženjem Visokom savetu tužilaca u roku od 3 dana od prijema pisanog otpravka.

Izvor: Tanjug