Vlada Srbije produžila mere za hleb, mleko i gorivo

Vlada Srbije usvojila je danas izmenjenu Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tipa T-500, kojom je ograničenje cene oproduženo za još 90 dana, saopšteno je posle sednice Vlade.

Zgrada Vlade Srbije. Foto: Srđan Ilić

Nastojeći da spreči veće poremećaje i očuvanja životnog standarda stanovništva, Vlada je produžila i trajanje Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte do 31. decembra, do kada je produženo i važenje Odluke o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 10 odsto.

Vlada je, imajući u vidu energetsku krizu na svetskom tržištu koja i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice prirodnog gasa, donela odluku da produži privremenu zabranu izvoza i iznošenja tog energenta.

Odluka će se primenjivati od 1. decembra 2022. godine i trajaće mesec dana.

Izmenjena je Odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590, kojom se ona pružava za još sedam dana.

Vlada je donela i odluku o produženju zabrane izvoza mleka, koja će se primenjivati od 1. decembra i trajati narednih mesec dana.

Usvojen je i Zaključak o prihvatanju donacije vakcina protiv kovida 19 proizvođača Pfizer i BioNTech  koju će Srbiji donirati Vlada Republike Slovačke, navedeno je u saopštenju.

Izvor: FoNet