Vozači Formule 1 neće smeti da daju političke i druge izjave bez saglasnosti

Predsednik Međunarodne automobilske federacije (FIA) Mohamed Ben Sulajem rekao je danas da vozači Formule 1 više neće smeti da daju političke, verske i lične izjave, bez prethodne saglasnosti te organizacije.

Sebastijan Fetel. Foto: Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

"Zabrinuti smo za 'izgradnju mostova'. Možete da koristite sport za mirovne razloge... Ali jedna stvar koju ne želimo je da FIA služi kao platforma za privatne lične agende. Udaljićemo se od sporta. Šta vozači rade najbolje? Voze. Oni su tako dobri u tome, oni prave posao, oni prave šou, oni su zvezde. Niko ih ne sprečava", rekao je Ben Sulajem, preneo je Skaj.

Među vozačima koji su poznati po davanju izjava na druge teme su sedmostruki svetski prvak Luis Hamilton i četvorostruki šampion sveta Sebastijan Fetel.

Hamilton se zauzima za ljudska prava i rasnu jednakost, a takođe se bavio i zaštitom prava LGBTQ+ zajednice u zemljama poput Saudijske Arabije.

Fetel koji je na kraju prošle sezone završio karijeru isticao je probleme od LGBTQ+ zajednice do klimatskih promena.

Ben Sulajem je istakao da postoje i druge platforme preko kojih se može iskazati lični stav.

"Verujem da bi FIA trebalo da bude neutralna. Za bavljenje ovim sportom potrebne su nam superzvezde. Ako postoji nešto, tražite dopuštenje. Ako ne, ako napravite bilo kakvu grešku, to je kao prebrza vožnja kroz boks. Ako to učinite, vrlo je jasno šta sledi", istakao je Ben Sulajem.

Nova sezona Formule 1 počinje 5. marta trkom za Veliku nagradu Bahreina.

Izvor: Beta