Vučić o non-pejperu o dijalogu: Znači, čitao sam nepostojeći papir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na izjavu portparola Evropske komisije Petera Stana datu „Prištini insajt“ da EU nije videla bilo kakav non pejper, niti dolazi od tima koji se bavi dijalogom, konstatovao je da je „očigledno onda čitao nepostojeći papir“.

Aleksandar Vučić. Foto: Srđan Ilić

Vučić je na pitanje da li je video poruku iz Brisela da ne postoji non-pejper o kojem je govorio nedavno, odgovorio: „Ja lud. Čitao sam nepostojeći papir, a za njega me pitali još neki sagovornici“.

Kazao je da nije hteo da primi taj papir jer zna da bi, ako se pojavi u javnost, njega okrivili.

„Ovako nisam primio papir pa znaju da nemam veze sa objavljivanjem“, dodao je on.

Na pitanje da prokomentariše izjavu poslanika Samoopredeljenja da je Kosovo spremno za napade i da poseduje naoružanje da se brani, Vučić je rekao da Srbija ne bi da ratuje, a da se divimo snazi njihove opreme i oružja.

„Mi svoj posao, oni svoj“, poručio je on.

Na vest da je Srbija zbog premišljanja vlasti u vezi prošlog Evroprajda, stavljenana listu za praćenja globalnog saveza organizacija civilnog društva CIVICUS, Vučić je poručio „neka nas prate“.

Mnogo nas je ta vest pogodila, neka nastave da nas prate. Vi se trudite da uradite sve što možete da svima glave sačuvate i da budete fer i zaštitite ljude, a onda tako“, dodao je on.

Vučić: Važno da čuvamo poziciju nezavisnosti i dobrih odnosa

Vučić je rekao da je u Njujorku da je imao mnogo bilateralnih razgovora, među kojima i sastanak sa šefom kineske diplomatije Vang Jiem sa kojim je razgovarao o odnosima Srbije i Kine.

Vučić je istakao istakao da je važno za Srbija čuva svoju poziciju nezavisnosti, i dobre odnose sa Kinom.

Ukazao je da je i u razgovoru sa američkim partnerima rekao šta misli o dolasku Kineza u Smederevo i Bor, te naglasio da uvek govori isto, što je preneo i Vangu.

„Najbolje je kada vodite takvu politkku. Vodili smo dobar i srdačan razgovor. Važno je da čuvamo našu poziciju nezavisnosti, samostalnosi dobre odnose sa Kinom“, objasnio je on u vezi sastanka sa Vangom.

Na pitanje da li je sa predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem razgovarao o situaciji u toj zemlji, kazao da se bavio poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije i saradnje u međunarodnim organizacijama.

„Mi se ne bavimo unutrašnjim stvarima u drugim zemljama. Nas interesuje šta se dešava u međunarodnoj areni, i kako da se borimo za Kososovo“, objasnio je on.

Najavio je da će još imati sastanke sa najvišim predstavnicima Gvineje Bisao, Nigerom, Konga, kao i više drugih zemalja.

Ukazao je da večeras ima sastanak sa Berge Brendeom iz Svetskog ekonomskog foruma i da će na tom skupu biti ministar spoljnih poslova Ukrajine, Saudijske Arabije, i mnogi drugi lideri, njih 15.

„Još mnogo kontakata i posla. Tek sutra završavamo posetu i nazad za Beograd“, naveeo je on.

Vučić: Iskren razgovor sa Salivenom

Predsednik Srbije Aleksandar Vucicć izjavio je večeras da je sastanak sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD, Džejkom Salivenom, bio iskren, otvoren, o različitim temama, a samo takav može da donese neku dobrobit, i pored neslaganja po nekim pitanjima.

Sastanak je trebalo da potraje pola sata, ali potrajao je sat i po, a predsednik Srbije će se u Njujorku sastati i sa Vuktorijom Nuland, za koju kaže da su “stari znanci”.

“Sastanak sa Salivenom je verovatno do sada bio jedan od najznačajnijih, neki kažu da je on drugi, a neki da čak i najvažniji čovek SAD, najveće sile sveta. Razgovor je trajao dugo, o ekonomiji i o svim važnim političkim pitanjima, stremljenjima Srbije, regionu, Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučić novinarima.

Kako je preneo, nije lako usaglasiti se po pojedinim pitanjima, ali je razgovor bio veoma otvoren i iskren.

“A, kada je razgovor otvoren i iskren, onda uvek mora da donese neku dobrobit. Ne moze uvek da bude blagorodan, ali neko dobro donese. Važno je da smo se upoznali, Saliven je budućnost američke politike, i ne samo politike, i na mestu je gde de fakto odlučuje o ključnim pitanjima sveta, o ratu i miru”, rekao je Vučić.

Dodao je da su “pretresli” sva pitanja, a da je on govorio o stavovima Srbije, ukazao da je važno da zajednički damo sve od sebe da ekonomsku aktivnost između Srbije i SAD pojačamo, da imamo više investicija.

“Zadovoljni smo što Rivijan dolazi, a kada jedan Saliven to zna… Razgovarali smo o energetskim projektima, o obnovljivim izvorima energije… O dve njihove kompanije, koje su zainteresovane da rade u Srbiji i o dugim stavrima važnim za unapređenje saradnje o unapređuju odnosa”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je Saliven pročitao njegov (Vučićev) govor iz UN, Vučić je rekao da je znao i mnogo više od toga, i da “izgleda da je čitao i neke druge stvari”.

“Mislim da je pročitao govor, reč je o čoveku izvanredne inteligencije, koji je fascinantno pripremljen, što retko kažem”, rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug