Vučić sa Šoleom: Očekujem da SAD podstaknu PR da ispuni obaveze

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim savetnikim u Stejt departmentu Derekom Šoleom, kojem je preneo očekivanje da SAD prepoznaju napore Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu i podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skladu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima. Vučić je sa Šoleom razgovarao i o energetskoj bezbednosti.

Ana Brnabić i Derek Šole. Foto: Srđan Ilić

Predsednik Vučić je upoznao specijalnog savetnika Šolea sa razvojem događaja na Kosovu i Metohiji, istakavši da Srbija, kao i uvek do sada, ozbiljno i odgovorno pristupa svakoj novoj eskalaciji do koje dolazi usled jednostranih poteza privremenih institucija u Prištini, kao i da ostaje posvećena politici mira, stabilnosti, dijaloga i konstruktivnog stava prema svim otvorenim pitanjima.

Predsednik je dodao da očekuje da SAD prepoznaju napore naše zemlje u ovom smislu, kao i da iskoriste svoj nesumnjivi uticaj i podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skladu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima, ali i na nastavak dijaloga u duhu iskrene i otvorene razmene predloga za rešavanje konkretnih izazova.

Specijalni savetnik Šole je naglasio da će Sjedinjene Države uvek podržati sve napore koji se ulažu u cilju održanja mira i stabilnosti, istakavši da se njegova zemlja zalaže za stavljanje u fokus agende prema kojoj strane u dijalogu treba da se usmere na razgovore o tzv. francusko-nemačkom predlogu za rešavanje krize na Kosovu i Metohiji, kao i na brzo formiranje Zajednice srpskih opština.

Predsednik Vučić i specijalni savetnik Šole razgovarali su i o energetskoj bezbednosti, inicijativama za regionalno povezivanje i jačanje saradnje između zemalja Zapadnog Balkana, kao i o neiskorišćenim potencijalima u razvoju bilateralne i ekonomske saradnje Srbije i SAD.

Predsednik je izrazio posebno zadovoljstvo zbog sve većeg interesovanja američkih kompanija za ulaganje i poslovanje u Srbiji, kao i zbog činjenice da je poslovna elita SAD prepoznala odlične investicione potencijale naše zemlje, kao i stabilno poslovno okruženje u kojem strane kompanije uspešno privređuju već dugi niz godina. 

Šole, Hil, Eskobar
Kristofer Hil, Derek Šole i Gabrijel Eskobar. Foto: Srđan Ilić

I premijerka Ana Brnabić sastala se danas sa Derekom Šoleom.

Šole sa srpskim zvaničnicima razgovara, kako je saopštio Stejt department, o energetici, ekonomskom povezivanju regiona, evropskom putu Srbije i dijalogu Beograda i Prištine.

Poseta Šolea Beogradu je deo njegove zapadnobalkanske turneje, u okviru koje je već posetio Skoplje i Prištinu.

Izvor: Tanjug/Radio-televizija Srbije