Vučić: Težak razgovor sa Makronom i Šolcom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Moldaviji da je imao težak razgovor sa liderima Francuske i Nemačke o ponovnoj eskalaciji nasilja na Kosovu i o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj situaciji i evropskoj budućnosti Srbije.

Aleksandar Vučić. Foto: Srđan Ilić

Posle zajedničkog sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, po okončanju samita Evropske političke zajednice, Vučić je naveo da je "istakao neophodnost ulaganja dodatnih zajedničkih napora u deeskalaciju situacije i nastavak razgovora".

"Istakao sam ključnu ulogu Srbije u očuvanju mira i nastojanjima da se sva otvorena pitanja rešavaju putem dijaloga, a ne putem provokacija i neodgovornih jednostranih poteza", napisao je Vučić na Instagramu.

Dodao je da je ponovio pozicije Srbije "u pogledu najvažnijih globalnih geopolitičkih dešavanja i naglasio da Srbija ostaje dosledan i pouzdan partner u očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, vođena prevashodno nacionalnim i državnim interesima".

Vučić je ranije danas u Moldaviji razgovarao o situaciji na Kosovu i sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom.

On se sastao i sa liderima Češke i Mađarske i predsednicom Evropskog parlamemta Robertom Mecolom, posle brojnih sastanaka sa drugim liderima.

Vučić je na Instagramu napisao da je na marginama samita Evropske političke zajednice imao "odličan razgovor sa dobrim i iskrenim prijateljem Srbije", premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Naveo je da su razgovarali o "svim važnim pitanjima za dve zemlje" i da je Orbana "detaljno obavestio o situaciji na Kosovu i Metohiji".

Vučić je objavio da je sa premijerom Češke Petrom Fijalom razgovarao "o dešavanjima na Kosovu i Metohiji, zabrinutosti za srpsku zajednicu i ozbiljno narušennim elementarnim pravima Srba od Prištine, ali i o pitanjima od značaja za dve zemlje, poput daljeg jačanja ekonomske i bilateralne saradnje".

"Zahvalio sam premijeru Češke na podršci koju pruža Srbiji na putu evrointegracija, kao i na spremnosti na dodatno jačanje odnosa između naših zemalja", naveo je Vučić.

Vučić je saopštio i da je sa predsednicom Evropskog parlamenta Mecolom razgovarao o situaciji na Kosovu i da ju je pozvao da poseti Srbiju.

Predsednik Srbije je prethodno razgovarao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, kao i sa liderima Poljske, Holandije, Albanije, Luksemburga, Austrije, Grčke, Crne Gore, Severne Makedonije i sa srpskom članicom Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Izvor: Beta