Vulin se u Moskvi sastao sa Lavrovom i podsetio da Srbija jedina u Evropi nije uvela sankcije Rusiji

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom i podsetio da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i nije, kako je naveo, postala deo „antiruske histerije“.

Vulin i Lavrov u Moskvi, 22. avgust 2022. godine. Foto: MUP/Anton Antanasijevic

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Vulin koji boravi u zvaničnoj poseti Moskvi, izrazio je zahvalnost Ruskoj Federaciji na „doslednom poštovanju suvereniteta i integriteta Srbije“ i nepriznavanju „lažne države Kosovo“.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je, kako se dodaje, istakao da je Srbija samostalna i nezavisna država koja sama bira svoje prijatelje.

U razgovoru, ministar unutrašnjih poslova Srbije je naglasio da „duboko žali“ zbog toga što je ministru Lavrovu voljom drugih zemalja onemogućena poseta Beogradu u junu, istakavši da su zabranom dolaska ministra Lavrova u zvaničnu posetu Srbiji „prekršeni i pogaženi svi principi međunarodnog prava“.

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov istakao je da će ruska država nastaviti da pruža podršku Srbiji u „očuvanju teritorijalne celovitosti“.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin istakao je da Srbija nikada neće zaboraviti pomoć Rusije i ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je na poziv predsednika Vučića 2015. godine sprečio donošenje britanske rezolucije u Ujedinjenim nacijama po kojoj bi Srbi bili proglašeni genocidnim narodom.

Na sastanku srpskog i ruskog ministra istaknuto je da Srbija i Rusija i u vremenima velikih izazova imaju „izuzetne diplomatske odnose“ i uspešnu bilateralnu saradnju, kao što i predsednik Vučić i predsednik Putin imaju izuzetno dobre lične odnose, zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Izvor: MUP