Za upravljanje projektom izgradnje nacionalnog stadiona i nadzor 900 miliona dinara

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije je za "upravljanje projektom" i "stručni nadzor" na izgradnji linijske infrastrukture za potrebe izgradnje Nacionalnog stadiona u Surčinu namenilo 900 miliona dinara, objavila je Nova ekonomija.

Predloženi izgled Nacionalnog stadiona u Surčinu. Foto: Ministarstvo finansija Srbije

Rok za izvršenje tih usluga je pet godina (60 meseci), vidi se iz oglasa o javnoj nabavci.

Od ponuđača se, između ostalog, traži da je u obračunskoj 2021. godini ostvario ukupan prihod od minimum 1,8 milijardi dinara poslovnog prihoda, a rok za podnošenje ponuda je 20. jun.

Ministarstvo je u tehničkoj specifikaciji navelo da je procenjena vrednost linijske infrastrukture za potrebe izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona oko 180 miliona evra.

U istoj specifikaciji, međutim, nije detaljno obrazloženo šta sve obuhvataju "upravljanje projektom" i "stručni nadzor".

Ono što je navedeno je da se na kompleksu površine od oko 120 hektara, a koji se infrastrukturno oprema, nalaze saobraćajne površine, putni objekti i mostovske konstrukcije, kompletna hidrotehnička infrastruktura sa tretmanom otpadnih voda, kompletna energetska infrastruktura naponskog stanja 110kV.

Vlada Srbije je, kako piše u modelu ugovora, 11. maja dala saglasnost da se projekat izgradnje linijske infrastrukture za potrebe izgradnje Nacionalnog stadiona proglasi projektom od posebnog značaja.

Početkom godine utvrđen je Prostorni plan područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona. Površina obuhvaćena planom iznosi oko 119 hektara. Površina za sportske objekte i komplekse (nacionalni fudbalski stadion i pomoćni sprotski objekti), kako se vidi u prostornom planu, iznosi oko 46,5 hekatra.

Područje na kojem će se graditi stadion nalazi u široj zoni sanitarne zaštite Beogradskog vodoizvorišta.

Hidrogeolog i bivši sekretar za životnu sredinu u gradskoj upravi Branislav Božović rekao je ranije za Novu ekonomiju da je to "neprimereno" i da je "neopravdano tamo graditi stadion tih dimenzija".

Izvor: Beta