Protest radnika u javnom sektoru, učesnici stigli do Predsedništva

Zaposleni u javnom sektoru sa minimalnim zaradama, pre svega tetkice i domari, okupili su se u centru grada na Trgu Slavija kako bi protestvovali. Nakon okupljanja na Slaviji, oni su otišli do zgrade Predsedništva. Saobraćaj u ulici Kralja Milana je zaustavljen.

Protest radnika u javnom sektoru na Slaviji. Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Tetkice i domari poručili su danas ispred zgrade Predsedništva, i tiime završili protest, kako novca da plate sudske troškove nemaju, "samo goli život, ako nam je on ostao".

Advokat Ivan Ječmenica, njihov zastupnik, najavio je da će u ponedeljak predati "urgenciju" za predsednika države Aleksadra Vučića da što pre odgovori na pismo, koje mu je upućeno pre mesec dana sa potpisima 1 000 tetkica i domara, sa zahtevom da se oproste sudski toškovi ali odogovor nisu dobili.

"Tražimo da prestane odmazda nad tetkicama i domarima", poručio je Ječmenica, navodeći da će se ogranizovati masovni protest ako se ne dobije pozitivan odgovor.

Zaposleni u javnom sektoru sa minimalnim zaradama, pre svega tetkice i domari, danas su protestovali na Trgu Slavija, zaustavivši na neko vreme saobraćaj, a zatim se uputili pred zgradu Predsedništva.

Oni su to učinili u nameri da im se oproste troškovi za suđenja u kojima su podneli tužbe kako bi dobili naknadu za topli obrok i regres za godišni odmor.

Međutim, kako su naglasili, posle podnošenja tužbi Vrhovni kasacioni sud je promenio svoje prvobitno mišljenje, po kojem na to imaju pravo, i zauzeo suprotno, tako da su njihove tužbe postale neosnovane a oni u obavezi da plate troškove, čiji iznos prevazilazi njihove skromne zarade po dva, tri puta.

Kako je javio reporter agencije Beta, oni nastoje da im se oproste troškovi sa suđenja u kojima su neuspešno tužbom tražili da im se isplati nadoknada za topli obrok i regres za godišnji odmor.

Okupilo ih se oko par stotina iz raznih gradova i nose velike transparente "Budžet se preliva, a zaposleni sa minimalcem tonu".

Trenutno su blokirali saobraćaj na okretnici Slavija i potom nameravaju da idu ispred predsedništva, "jer domari i tetkice polažu nadu u predsednikov autoritet i veruju mu".

Kako su rekli, pismom su se obraćali predsedništvu, ali nije bilo odgovora.

Kako su naveli na protestu, Vrhovni kasacioni sud je prvobitno ocenio da oni imaju pravo na te nadoknade, zbog čega su i podnosili tužbe, ali je naknadno saopštio da ih nemaju i da su tužbe neosnovane, a domari i tetkice u obavezi da isplate sudske troškove.

Advokat Ivan Ječmenica, zastupnik tetkica i domara, kazao je da im je sada nametnuta obaveza da plate troškove od 60 do 90.000 dinara, što je dva do tri puta veće od njhove plate, kao i da oni nisu u mogućnosti da to isplate.

Precizirao je da je ukupno oko 5.000 tužbi podneto, što znači da je toliko porodica i egzistencijalno ugroženo.

"Nije pošteno da najsiromašniji plate, ali državno pravobranilaštvo je reklo da neće odustati od zahteva da to urade, već šalje opomene, a uskoro će i javne izvršitelje", rekao je advokat.

Izvor: Beta