Zapovednik Kfora: Kurti kriv za krizu s opštinama, upotrebio i policiju bez ovlašćenja

Zapovednik Kfora general Anđelo Mikele Rastuća izjavio je za italijanski list "Korijere dela sera" da smatra da je kosovski premijer Aljbin Kurti kriv za krizu na Kosovu jer je "prvo postavio Albance za gradonačelnike opština koje ne priznaje srpska većina, uprkos savetima cele međunarodne zajednice, a potom je usledio jednostran potez vlade Prištine da upotrebi silu, a da nije konsultovao Kfor".

Kfor u Zvečanu Foto: Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

"Misija NATO ne može i ne sme se smatrati pokrićem i zaštitom za jednostrane poteze koji urušavaju veoma krhku ravnotežu", rekao je zapovednik Kfora u intervjuu izveštaču "Korijere dela sera" iz Prištine.

Na pitanje "nije li to bila akcija vlade koja deluje na svojoj teritoriji", general Rastuća kaže da se "ne sme pretvarati da je tu neka normalna situacija, jer su to bile odluke donesene bez saglasnosti nas i strana kojih se to tiče".

"To nikako ne doprinosi uzajamnom poverenju, moraju se uvek proceniti štetne posledice takvih poteza, a kad je premijer Kurti sa mnom razgovarao, uvek je govorio da je saglasan s takvim pristupom", objasnio je komandant Kfora.

Zapovednik snaga NATO na Kosovu je rekao da se oni kao vojnici brinu o bezbednosti, stabilnosti i slobodi kretanja obe etničke grupe,

"Ali to postaje sve više uzdrmano zbog ranjivosti odnosa dve etničke grupe i onih koji ih zastupaju", objašnjava zapovednik Kfora.

Na pitanje da li je odgovornost za to na samo jednoj strani, general Rastuća uzvraća da "obe strane nisu u stanju da ovaplote ciljeve koje je posle mnogo godina uspela da uz velike napore postavi međunarodna diplomatija".

Izvor: Beta