Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole zbog ugrožavanja zdravlja dece

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je 18. septembra po pritužbi roditelja učenika nižih razreda ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada OŠ "Braća Jerković“ iz Železnika.

Zoran Pašalić. Foto: Medija centar Begrad

Kako je saopšteno iz Kancelarije ombudsmana, postupak je pokrenut zbog direktnog ugrožavanja zdravlja i bezbednosti dece usled nehigijenskih uslova kojima su bili izloženi tokom boravka na rekreativnoj nastavi organizovanoj u dečijem odmaralištu "Bela breza“ u Rožanstvu na Zlatiboru od 13. do 20. juna ove godine. 

Zaštitnik građana je istovremeno pozvao Ministarstvo nauke, prosvete i tehnološkog razvoja da izvrši nadzor nad radom OŠ "Braća Jerković“ iz Železnika, kako bi se utvrdilo da li je povodom organizovanja rekreativne nastave pravilno primenila propise kojima se određuje organizacija i sprovođenje nastave u prirodi i ekskurzije u osnovnoj školi. 

Postupak je pokrenut i prema Ministarstvu zdravlja u smislu da li je preduzelo mere iz njihove nadležnosti.

U pritužbi roditelja, čija deca pohađaju OŠ "Braća Jerković“ se navodi da zaposleni te škole koji su sa učenicima boravili na sedmodnevnoj rekreativnoj nastavi na Zlatiboru, nisu reagovali na predviđen način, iako su imali saznanja da u odmaralištu ima insekata, kao i da je deci moglo biti ugroženo zdravlje zbog alergijske reakcije na ujede stenica, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug