Zavod za proučavanje kulturnog razvitka: Kulturu u Srbiji redovno prati 5,6 odsto građana

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka (ZAPROKUL) objavio je danas da tek nešto više od 5,6 odsto publike u Srbiji redovno prati kulturne događaje.

Narodno pozorište. Foto: Srđan Ilić

Istraživači Zavoda Slobodan Mrđa i Marijana Milankov naveli su u studiji "Kulturna participacija građana Srbije“, da mali broj  ljudi uživa u džezu i klasičnoj muzici, elektronskim knjigama, pa čak i bavljenju nekom umetničkom aktivnošću.

Prema istraživanjima Zavoda, jedine institucije kulture koje se bave trendovima i potrebama građana u kulturi, tendencije u kulturi Srbije ipak imaju pozitivan predznak, "premda pravi posao tek predstoji, posebno na planu digitalne kulture, inovativnosti i interaktivnosti, kao i povećanja redovne publike koja prati kulturne događaje, a koja po podacima iznosi nešto više od 5,6%".

Podaci objavljeni u knjizi "Kulturna participacija građana Srbije“ proizilaze iz istraživanja na nacionalnom uzorku od 1.600 ispitanika, od kojih je anketiran 1.521, što je 95% realizacija, a učestvovalo je 50 anketara iz sredina širom Srbije, navodi u saopštenju ZAPROKUL.

Izvor: FoNet