Zelenski: Nema vremena za gubljenje, Ukrajini potrebno stotine tenkova

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se danas zvaničnicima NATO-a i drugih zemalja na sastanku u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj i apelovao da Ukrajini pošalju stotine tenkova kako bi se odbranila od ruske invazije.

Foto: Beta/AP Photo/Michael Probst

Zelenski se, putem video linka, zahvalio na podršci koju su poslali njegovi saveznici i u zapadne zemlje, ali je rekao da ne može da gubi vreme na razgovore,  prenosi Bi-Bi-Si.

"Rat koji je započela Rusija ne dozvoljava odlaganja. Stotine zahvalnica nisu stotine tenkova. U vašoj je moći da nam obezbedite artiljeriju koja nam je potrebna", rekao je on Zelenski ministrima odbrane iz oko 50 zemalja okupljenih u Ramštajnu.

Tokom svog obraćanja Zelenski je pozvao delegate da ne dozvole svetski poredak "gde će vladati mržnja" i zamolio ih da udvostruče svoje napore kako bi pomogli Ukrajini da se odupre Ruskim nasrtajima.

"Rusija želi da uništi univerzalne ljudske vrednosti. Rusija koncentriše svoje poslednje snage pokušavajući da ubedi sve da mržnja može biti jača od sveta. Zato moramo da delujemo brzo", rekao je Zelenski.

ap ramstajn 2023
Foto: Beta/AP Photo/Michael Probst

Lideri NATO-a i predstavnici iz oko 50 zemalja sastali su se danas u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, u poslednjem u nizu sastanaka na kojima se dogovaraju paketi oružane pomoći Kijevu.

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je danas novi paket pomoći Kijevu u vrednosti od oko 2,5 milijardi dolara, koja će uključiti oklopna borbena vozila tipa "Bredli" i oklopna borbena vozila pešadije tipa "Strajker".

Ipak, glavni fokus sastanka je na tome da li će Nemačka poslati borbene tenkove tipa "Leopard" u Ukrajinu ili će barem odobriti njihov transfer iz trećih zemalja.

"Leopard" tenkovi se smatraju posebno pogodnim za slanje Kijevu jer su u širokoj upotrebi, što znači da bi nekoliko zemalja moglo da ih pošalje Ukrajini u okviru vojne pomoći.

leopard 2 tenk ap
Leopard 2. Foto: Beta/AP Photo/Michael Sohn


Sastanak u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj poslednji je u nizu otkako je Rusija napala Ukrajinu pre skoro 11 meseci, na kojem će se razgovarati o budućim isporukama oružja, posebno nemačkih tenkova Leopard 2 koje koriste vojske širom Evrope.

Berlin ima pravo veta na bilo koju odluku o izvozu tenkova, a prema dosadašnjim pokazateljima vlada kancelara Olafa Šolca nije pokazala spremnost da to odobri iz straha da ne isprovocira Rusiju, prenosi Gardijan.

Neki saveznici smatraju da je zabrinutost Berlina neopravdana, s obzirom da je Rusija već u potpunosti posvećena ratu, a iz Kremlja su u više navrata poručivali da će zapadni transferi oružja produžiti sukob i povećati stradanja u Ukrajini, navodi britanski list.

Ostin: Rusija vrši pregrupisavanje, vreme je da dodatno podržimo Ukrajinu

ostin ap jan 2023
Lojd Ostin. Foto: Beta/AP Photo/Michael Probst


Američki ministar odbrane Lojd Ostin sastao se danas sa zvaničnicima NATO-a i drugih zemalja u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj i pozvao saveznike da dodatno podrže Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

"Rusija vrši pregrupisavanje, regrutuje i pokušava da se ponovo opremi. Ovo nije trenutak za usporavanje. Vreme je da kopamo dublje. Ukrajinski narod nas posmatra", rekao je Ostin na početku sastanka, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je danas novi paket pomoći Kijevu u vrednosti od oko 2,5 milijardi dolara, koja će uključiti oklopna borbena vozila tipa "Bredli" i oklopna borbena vozila pešadije tipa "Strajker".

Peskov: Nove isporuke oružja Ukrajini mogu dovesti do podizanja nivoa sukoba

peskov tanjug ap jan 2023
Dmitrij Peskov. Foto: Tanjug/Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo/AP


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da nove isporuke oružja Ukrajini ne idu u korist panevropskoj bezbednosti i mogle bi dovesti do podizanja nivoa sukoba.

Peskov je to rekao, komentarišući izjavu ambasadora Rusije u Vašingtonu, Anatolija Antonova, koji je ranije kazao da Vojska Rusije neće ostaviti bez odgovora eventualne napade na rusku teritoriju, uključujući i Krim, prenosi RIA.

"Naravno, ova rasprava se odnosi i na prihvatljivost snabdevanja Ukrajine oružjem koje će joj omogućiti da udari na rusku teritoriju, iako Ukrajina i pored toga ima oružje kojim neprestano, svakodnevno udara na rusku teritoriju. To je potencijalno izuzetno opasno, to će značiti dovođenje sukoba na novi kvalitativni nivo, što, naravno, neće slutiti na dobro u smislu globalne i panevropske bezbednosti", rekao je Peskov.

Antonov je ranije rekao da će Rusija uništiti svako oružje koje Amerikanci i njihovi saveznici isporuče Ukrajini i da će snabdevanje Ukrajine oružjem samo dovesti do više civilnih žrtava.

Izvor: Tanjug