Zelenski optužio AI za pokušaj davanja amnestije terorističkoj državi Rusiji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je večeras optužio Amnesti Internešnal (AI) za "pokušaj davanja amnestije terorističkoj državi" Rusiji, nakon što je ta nevladina organizacija optužila Kijev za ugrožavanje civila u ratu s Moskvom.

Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine. Foto: Beta/AP Photo/Nariman El-Mofty

AI "prebacuje odgovornost sa agresora na žrtvu", ocenio je on.

Ranije danas šef ukrajinske diplomatije, Dmitro Kuleba, rekao je da je "ogorčen" zbog "nepravednih" optužbi te nevladine organizacije.

U izveštaju objavljenom u četvrtak nakon četveromesečne istrage, AI je optužio ukrajinsku vojsku za uspostavljanje vojnih baza u školama i bolnicama i pokretanje napada iz naseljenih područja, što je taktika za koju je rekao da krši međunarodno humanitarno pravo.

"Agresija na našu državu je neopravdana, invazivna i teroristička. Ako neko napiše izveštaj u kome se žrtva i agresor na neki način izjednačavaju, ako se analiziraju neki podaci o žrtvi, a zanemaruju dela počinilaca, to je neopravdano i ne može se tolerisati", dodao je Zelenski u dnevnoj video izjavi.

Kuleba je sa svoje strane optužio AI za "stvaranje lažne ravnoteže tlačitelja i žrtve, zemlje koja uništava stotine i hiljade civila, gradova, teritorija i zemlje koja se očajnički brani".

"Prestanite stvarati ovu lažnu stvarnost, u kojoj je svako pomalo kriv za nešto i počnite sistematski iznositi istinu o tome za šta se Rusija danas zapravo zalaže", dodao je.

Amnesti Internešnal je, međutim, u svom izveštaju insistirao na tome da ukrajinska taktika "ni na koji način ne opravdava neselektivne ruske napade" koji su pogodili civilno stanovništvo.

Izvor: Beta