Zelenski: Ukrajina želi u NATO, jer da smo članica Rusija nas ne bi napala

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da njegova država želi da uđe u NATO, jer da je već bila članica Rusija je ne bi napala.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Foto: Tanjug/AP Photo/Louise Delmotte

"Trebaju nam bezbednosne garancije jer nismo u NATO-u, u suprotnom nas Rusija ne bi napala ili bi nas odbranio NATO. Nadamo se da će one ostati na snazi dok ne postanemo članica", rekao je novinarima nakon drugog samita Evropske političke zajednice.

Dodao je da je na samitu evropskih lidera čuo "snažnu podršku od mnogih zemalja".

"Ukrajina treba da dobije podršku za teritorijalni integritet i suverenitet, izgubili smo ljude i to je trajni gubitak. Moramo da uradimo što više možemo za Ukrajinu, da se ujedinimo. Kontraofanzivu želimo da pokrenemo kako bismo zaštitili naše nebo i našu decu", dodao je Zelenski.

Istakao je da o mirovnom planu može da razgovara sa svim državama osim sa Rusijom.

Posrednik u ranijim pregovorima bila je Turska čiji predsednik Redžep Tajip Erdogan danas nije došao na samit iako je najavljeno njegovo prisustvo.

Zelenski se danas sastao i po prvi put sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije, koja jedina pored Belorusije u Evropi nije uvela sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Vučić ranije nije želeo da odgovori novinarima da li mu je Zelenski zamerio što Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

"Imali smo kratak i korektan razgovor, ali odluku o sankcijama Rusiji donose građani Srbije preko svog rukovodstva. Mi smo svoju odluku doneli u martu 2022. i nikada ne možete jednim razgovorom da menjate nečiju poziciju", kazao je Vučić.

Na ponovljeno pitanje da li mu je Zelenski zamerio što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, Vučić je rekao da "ne želi da govori o takvim stvarima" i dodao da je sve što može da kaže to da su imali "korektan razgovor".

"Srbija poštuje Ukrajinu, ali ima i svoje interese i nastaviće da vodi politiku u skladu sa sopstvenim interesima", dodao je Vučić.

Izvor: Beta