Ziđin ispumpava vodu iz vodoizvorišta u Boru

Evropska zelena partija saopštila je danas da je dobila informacije da se voda iz vodoizvorišta kod Lazareve pećine ispumpava i prebacuje u Borsko jezero za potrebe kineske kompanije Serbia Ziđin Koper i da je vodostaj u tom vodoizvorištu naglo opao.

Borsko jezero, Brestovac (2014). Foto: DJUKI/CC BY 3.0/Wikimedia Commons

"Kada su meštani sela Zlot i Sumrakovac prošle godine posumnjali da se voda iz vodoizvorišta ispumpava i da je zbog toga drastično opao vodostaj, mi iz Evropske zelene partije smo zahtevali hitan izlazak Republičke vodne inspekcije na teren radi utvrđivanja razloga presušivanja Zlotske reke", navodi se u saopštenju.

Iz Evropske zelene partije tvrde da su iz izveštaja vodne inspekcije, koja je po njihovom zahtevu izašla na teren 26. avgusta 2021. godine, saznali da postoji vodna dozvola br. 325-04-651/2016 od 18. jula 2016. godine koju je izdala Republička direkcija za vode tadašnjeg Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u kojoj su utvrđeni način, uslovi i obim korišćenja vode za tehnološke potrebe Serbia Ziđin Koper.

U toj dozvoli, kako ističu, nema kote kojom bi bilo ograničeno korišćenje vode iz Borskog jezera, što znači da kineska kompanija može da za svoje potrebe izvuče i poslednju kap vode.

"Kada u Borskom jezeru ponestane vode, pumpama je prebacuju iz izvorišta Zlotske reke", tvrde iz Evropske zelene partije i dodaju da je zato Zlotska reka presušila 2021. godine i da se još nije oporavila od te katastrofe, a preti joj ponovo isti scenario.

Iz Evropske zelene partije apeluju na donosioce odluka da hitno zabrane ispumpavanje vode iz vodoizvorišta kod Lazareve pećine i na taj način spreče ponavljanje ekološke katastrofe.

"Postavljamo pitanje, da li kineska kompanija Serbia Zijin Cooper ima građevinsku dozvolu i saglasnost za studiju o proceni uticaja na životnu sredinu?", napominju iz Evropske zelene partije.

Izvor: FoNet