Zoran Knežević novi predsednik SANU

Skupština Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) izabrala je astronoma Zorana Kneževića za novog predsednika Akademije.

Predsednik SANU Zoran Knežević Foto: Tanjug/Rade Prelić

Knežević je dobio 75 glasova u odnosu na 33 svog protivkandidata kompozitora Svetislava Božića. 

On se zahvalio akademicima koji su mu ukazali poverenje, ali i onima koji su glasali drugačije, navodeći da će biti spreman na predan rad.

Knežević je astronomiju diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1972, magistrirao 1976. i doktorirao 1989. godine.

On se u svetu smatra za jednog od najboljih poznavalaca malih tela u svemiru, a na predlog italijanskih astronoma asteroid "3900 Knežević" je nazvan po njemu.

Njegov rad vezuje se za Astronomsku opservatoriju u Beogradu u kojoj je godinama vršio niz različitih istaknutih funkcija, a od 2002. do 2014. godine je bio njen direktor.

Izabrani potpredsednici i generalni sekretar

Knežević je zahvalio i svojim kolegama, s kojima će u naredne četiri godine voditi SANU, dodajući da će sarađivati u duhu poverenja i uvažanja.  

"Neće biti lako i jednostavno, jer su vremena teška i složena. Biće nam potrebno strpljenja i mudrosti i da našu Akademiju dovedemo u mirnu luku", ocenio je on.  

Za potpredsednika SANU iz reda članova Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke, Odeljenja hemijskih i bioloških nauka, Odeljenja tehničkih nauka i Odeljenja medicinskih nauka izabran je Zoran Popović.  

Za potpredsednika SANU iz reda članova Odeljenja jezika i književnosti, Odeljenja društvenih nauka, Odeljenja istorijskih nauka i Odeljenja likovne i muzičke umetnosti izabran je Miodrag Marković.  

Novi generalni sekretar SANU je Nebojša Lalić.

Izvor: Tanjug, FoNet