Kako su Olimpijske igre podelile Srbiju

Oprečna mišljenja srpskih olimpijaca o sistemskom ulaganju države u sport, podelila su javnost Srbije.

Olimpijada

Sve je krenulo kada je jedan od osvajača zlatne olimpijske medalje, vaterpolista Andrija Prlainović, na pitanje novinara javnog servisa šta je potrebno da se održi ovaj nivo uspeha, u živom prenosu rekao i da, po njegovom mišljenju, ovih osam ili devet medalja u Riju nisu rezultat programskog ulaganja države u sport.

Prlainović je ovu izjavu dao posle osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama, uz napomenu da možda nije trenutak da se sad o tome priča, ali da novinari i mediji u Srbiji, svakako treba da krenu da se bave time šta je sportu potrebno, dodavši da se zna da u Srbiji praktično više nema profesionalnih vaterpolo klubova i da je to velika opasnost za reprezentaciju.

Posle izjave Andrije Prlainovića društvene mreže su preplavili komentari podrške ovom vaterpolisti koji je, sudeći po pojedinim naslovima, rekao „surovu istinu kojom je prodrmao javnost“.

Malo kasnije, olimpijski šampion u rvanju Davor Štefanek, reagovao je na izjavu vaterpoliste Andrije Prlainovića, rekavši da ne razume izjavu vaterpoliste jer nije tačno da u našoj zemlji nema sistemskog finansiranja sporta.

„Rezultat koji sam ja napravio i koje prave moje kolege iz reprezentacije je uz izuzetnu pomoć i podršku naše države preko resornog Ministarstva za sport i omladinu kao i Olimpijskog komiteta„ napisao je Štefanek na svom Fejsbuk profilu, dodavši da je rvanje mali sport i da nemaju sponzore i da je sav novac koji omogući rvački savez zapravo novac koji daje država.

Štefanek je čestitao vaterpolistima za osvojeno zlato i uz izvinjenje Prlainoviću, rekao „da naša javnost mora ovo da zna, jer je istina“.

Svoj pogled na finansiranje i podršku sporta, dala je i najbolja srpska atletičarka Ivana Španović, osvajačica bronzane medalje na Olimpijskim igrama u skoku u dalj, koja je takođe rekla da je zadovoljna podrškom države njenom sportu i realizaciji njenog programa.

Ubrzo nakon toga, javnost se potpuno podelila. Takva podela bila je najvidljivija na društvenim mrežama, gde su oni koji su izjavili da su zadovoljni ličnim tretmanom koji imaju od države i da država zapravo ulaže u njihove sportove proglašeni kao direktna podrška Aleksandru Vučiću, dok je mišljenje Prlainović predstavljeno kao napad na premijera i državu.

Ubrzo nakon toga, Ivana Španović, oglasila se na svom facebook profilu objasnivši da je ona samo odgovarala na pitanja novinara da li je ona, lično zadovoljna uslovima koji su joj obezbeđeni.

„Isto važi i za sve moje kolege, vrhunske sportiste koji takođe imaju svoje mišljenje o odnosu prema njima i sportu kojim se bave. I zato pustiti nas da budemo ono što želimo, volimo i radimo punog srca.

Jednostavno i skromno, da budemo - sportisti! Hvala i nadam se da je ovim stavljena tačka na bilo kakvo dovođenje mene i mog imena u spregu sa politikom", navela je Ivana na društvenim mrežama.

Sve ovo dovelo je do toga, da oni koji su osvojili medalje za Srbiju, budu iskorišćeni u političke svrhe i međusobne obračune.

Dok se danas, čini se sve gleda kroz podršku ili napad vladajućoj stranci, važno je podsetiti da se u demokratskim društvima prostor za drugačija mišljenje podrazumeva kao i da kritika ne mora uvek imati prikrivene namere.

Svakako ne treba zaboraviti i to da svako, pa tako i sportisti, imaju pravo, čak i obavezu, na mišljenje ili konstruktivnu kritiku o odnosu države prema njima ili sportu kojim se bave.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.