Advokati traže reviziju postupka “Perišić” (VIDEO)

Advokatski tim osuđenog generala Momčila Perišića, nekadašnjeg načelnika Generalštaba, podneo je zahtev za reviziju postupka kojim je Perišić osuđen na zatvorsku kaznu zbog špijunaže, a Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković zbog odavanja vojne tajne. Trećeosuđeni Vlajković tvrdi da reviziju postupka zahtevaju na osnovu novih činjenica koje, kako kaže, dokazuju da su dokazi izvedeni na suđenju – falsifikovani. Tvrdi i da iza nameštanja afere stoji tadašnje rukovodstvo Vojske.

Dvadesetjednu godinu od hapšenja u motelu „Šarić“ i godinu dana od pravosnažne presude Momčilu Perišiću, trećeosuđeni u postupku, Vladan Vlajković, tvrdi da ima nove dokaze da je ceo slučaj namešten.

General Momčilo Perišić pravosnažno je osuđen prošlog marta na četiri godine zatvora zbog špijunaže, odnosno odavanja tajnih podataka službeniku američke ambasade u Beogradu. Prema presudi, Perišić je Džonu Nejboru predao zapisnik sa kolegijuma načelnika Generalštaba od 11. oktobra 2001. godine. 

Sporni dokument je, prema presudi, u večeri hapšenja pronađen kod službenika američke ambasade. Vladan Vlajković, koji je sa Miodragom Sekulićem osuđen zbog odavanja vojne tajne tvrdi da ima dokaze da kod Nejbora nije pronađen nikakav dokument Vojske Jugoslavije. Kao ključni dokaz Vlajković je pokazao fotografiju slikanu u momentu hapšenja, na kojoj se, kako tvrdi vidi da službenik američke ambasade u rukama drži – neki svoj dokument.

„Radi se o dokumentu na engleskom jeziku, nikakve važnosti, a oni su to predstavili kao tajni vojni dokument“, tvrdi Vlajković.


Falsifikovan potpis na listi oduzetih predmeta

Perišić i Nejbor su, posle hapšenja, odvedeni u kasarnu Topčider gde su sačinjene potvrde o oduzetim predmetima. Vlajković tvrdi da su upravo u taj dokument naknadno na spisak dodata i navodno „tajna vojna dokumenta“, kao i da je na zapisniku o oduzetim predmetima falisifikovan potpis.

„Na sudu smo dobili veštačenje grafologa  da se radi o falifikatu“, kaže Vlajković.

Ključni dokaz, video-snimak hapšenja, nije izveden na sudu. Vlajković u reviziji traži da Vojska konačno dostavi taj snimak, koji je, kako tvrdi, u Upravi bezbednosti.

„Taj snimak je krunski dokaz, on bi bio krunski dokaz u reviziji postupka. Ajde dok je čovek živ da mu kažemo nisi kriv ili da mu pljunemo u lice“, kaže Vlajković.

Momčilo Perišić ranije je za „Insajder“ tvrdio da su svi iz tima koji ga je hapsio, kao i njegov vozač, na sudu tvrdili da je on kod sebe, u momentu ulaska u motel imao samo telefon i notes.

„Moj vozač je svedočio da nisam imao nikakvu tašnu, ništa, bio sam u trenerci“, rekao je Perišić.

 U međuvremenu, Momčilo Perišić i Vladan Vlajković dobili su po tri poziva za izdržavanje zatvorske kazne. Zatvor su odložili zbog bolesti i poslovnih obaveza.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.