Alimpić (GIK): Na svakoj sednici biće problema sa kvorumom

Vladajuća većina u Skupštini grada Beograda je, prema oceni Zorana Alimpića, člana Gradske izborne komisije i Demokratske stranke, „vrlo nestabilna“. Kako je rekao u emisiji Marker Razgovor na Insajder TV „na svakoj sednici će biti problema sa kvorumom“.

„To znači da niko od tih odbornika ne sme da ode na more, na svadbu. Može da se pomeri sednica, ali kako ćete da vodite grad kada stalno pomerate sednice, kada ne možete da ih držite, kada taman nešto stavite na dnevni red a padne kvorum. Jako je teško raditi sa tako malom većinom“, kaže Alimpić.

Upravo je pitanje kvoruma odložilo početak današnje sednice gradske skupštine na kojoj je Aleksandar Šapić izabran za novog gradonačelnika. Alimpić je za Insajder TV pojasnio da se to pitanje otvorilo jer je nekoliko odbornika podnelo ostavku, a da sledeće odbornike sa liste prvo određuje Gradska izborna komisija (GIK), čiji mandat zatim potvrđuje skupština glasanjem. Kako od podnošenja ostavke skupština nije zasedala, opozicija je tražila da se prozivkom utvrdi da li se u kvorum računaju oni odbornici kojima skupština još nije potvrdila mandat. 

„U gradskoj skupštini je opozicija prilično usaglašena i jedinstvena, i na konstitutivnoj sednici i na ovoj sednici. Oni su manje više svi govorili onako kako opozicija treba da govori. A sad, ako me pitate zbog čega recimo vi kao novinari niste znali da će se na početku postaviti pitanje kvoruma, to je možda i pitanje taktike - da su naprednjaci i socijalisti znali da će se  postaviti pitanje kvoruma, možda bi drugačije radili tu promenu odbornika“, objašnjava Alimpić.

Alimpić dodaje i da se danas, kako navodi, „po kuloarima gradske skupštine“ čulo da su možda određene „struje u vladajućoj stranci namerno otežale izbor Aleksandra Šapića tom čudnom zamenom odbornika“.

Kada je reč o novoizabranom gradonačelniku, Alimpić smatra da bi u njegovom budućem radu najveće iznenađenje bilo da ostane gradonačelnik sve četiri godine.  

„A čuo sam da je on tu mogućnost ostavio otvorenom, odnosno on misli da će to tako biti. S druge strane imamo predsednika Srpske napredne stranke koji je otvoreno i jasno rekao da će biti ponovljenih izbora, odnosno novih izbora u Beogradu već najkasnije u martu ukoliko opozicija to bude želela. A naravno da opozicija to želi“, kaže Alimpić.

Alimpić navodi da su, dok je Šapić bio njegov stranački kolega, odnosno član Demokratske stranke, „dobro sarađivali“.

„Ja sam sa njim sarađivao dok je bio demokrata, ali je kao naš član sprovodio politiku Demokratske stranke. On sada ima zadatak da sprovodi politiku Srpske napredne stranke, a to je nešto sasvim drugo. Bilo bi neobično da neko ko je postao član SNS i time uzeo na sebe obavezu da sprovodi njihovu politiku zapravo sprovodi politiku svoje bivše stranke. To bi bilo jako čudno. Za mene bi to bilo odlično, ali onda bi mu zaista mandat trajao veoma kratko“, kaže Alimpić.

Tokom gostovanja u Marker Razgovoru na Insajder TV, Alimpić se osvrnuo i na izborne nepravilnosti.  

„Mislim da je opozicija bila svesna da će biti pokradena na izborima, ali je donela svesnu odluku - ipak ćemo da idemo na te izbore jer ćemo te odbornike koje dobijemo, poslanici, oni će moći da govore a građani će to moći da čuju“, rekao je Alimpić, i dodao da očekuje da će se sledeći izbori u Beogradu održati već u martu sledeće, a na lokalu 2024. godine.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.