Analitičari ne veruju da će Aljbin Kurti brzo prihvatiti francusko-nemački predlog (VIDEO)

Posle posete “velike petorke” Prištini, u petak, specijalni izsalanik Evropske unije Miroslav Lajčak izjavio je da je očekivao veće razumevanje za francusko-nemački predlog. Aljbin Kurti se - ne izjašnjava. Uz Kurtija, analitičari vide još nekoliko problema.

Ako i Beograd i Priština prihvate predloženi sporazum, analitičari su skeptični da bi on mogao da bude primenjen ove godine, čak, i potpisan. 

Za Marker, Vorgučić, direktor Rtv Ki Miz Čaglavice rekao je da njemu sve ovo ne deluje kao prihvatanje nekog predloga.

„Meni sve ovo ne deluje kao prihvatanje nekog predloga. Meni ovo deluje kao... zapravo tako je i Predsednik i objasnio, da je to sada jedan plan koji je ušao kao obaveza u okviru pristupnih pregovora za pristup Evropskoj Uniji. Dakle, to više nije i sam Vučić ponavlja više puta da to nije potpisivao i da negde nismo stavili paraf. Dakle, to nije neki predlog barem u ovom trenutku koji je potpisan.  A što se tiče toga da bilo šta može da bude dogovoreno do kraja godine, u to nisam siguran. Jer, u poslednje vreme međunarodni posrednici, a pre svega SAD, postavljaju kao uslov formiranje Zajednice srpskih opština, a mišljenja sam da Kurti apsolutno nije spreman na tako nešto", rekao je on.

 S obzirom na to da tekst nije zvanično obelodanjen, analitičarima je teško da analiziraju njegov sadržaj, između ostalih i Ognjenu Gogiću, koji je rekao  za Marker da je za sada jedino verovatno da će tokom godine biti vođeni razgovori.

„Za sada je jedino verovatno da će tokom godine biti vođeni razgovori, o francusko-nemačkom predlogu, ali to ne znači nužno da će o njemu biti postignut i dogovor. Zbog toga što da bi se to desilo, prvo je potrebno ispuniti određene preduslove, a osnovni preduslov jeste da se prvo formira Zajednica srpskih opština.“„Francusko-nemački predlog za sada više podseća na neko pismo o namerama, poput dokumenta u Vašingtonu, koji su 2020 godine potpisali Vučić i Hoti, pod okriljem Trampove administracije, nego na neki međunarodni ugovor. Tako da u tom smislu, on ne zavređuje da ide na referendum i pri tom ne bi bilo uopšte jednostavno formulisati na osnovu njega, jasno referendumsko pitanje", naveo je Gogić.

Pre nego što je došao na vlast, kosovski premijer Aljbin Kurti protivio se pregovorima Beograda i Prištine. Sa pozicije premijera više puta je ponovio da ga samo zanima uzajamno priznanje, što, kako tvrdi predsednik Srbije, ne piše u francusko- nemačkom predlogu. O tome Ognjen Gogić, analitičar kaže da kada je reč o kosovskoj strani, ona iz ovog predloga kao i svakog drugog, može samo da dobije.

„Kada je reč o kosovskoj strani, ona iz ovog predloga kao i svakog drugog, može samo da dobije, jer on takođe predstavlja, korak napred na putu ka zaokruživanju pune kosovske državne nezavisnosti. Međutim, problem jeste u tome što se od Kosova očekuje da prethodno formira Zajednicu srpskih opština. Što se čini kao cena koju Kosovo nije spremno da plati u ovom momentu, čak ni da bi dobilo ovaj sporazum", ističe Gogić.

Direktor RTV Ki Miz Čaglavice Isak Vorgučić, podseća na stavove Aljbina Kurtija.

“Od kad je na vlasti, nije se nijednom čulo da je on za to da se ispoštuje taj deo Brisleskih sporazuma ili da se formira Zajednica srpskih opština. Naprotiv, on uvek izbegava to pitanje, eskivira ga i u poslednje vreme preko njegovih ministara, zamenika mogu da se čuju neke ideje o tome da hoće da ponudi Srbima, neki model poput povezivanja opština, ali koji neće biti na etničkom principu", rekao je Isak Vorgučić.

Srbi sa severa Kosova koji su se prošlog novembra povukli iz svih kosovskih institucija uslovili su svoj povratak formiranjem Zajednice srpskih opština.


Izvor: Insajder

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.