Aranđelović (REM): Uzećemo u obzir ponašanje televizija u prethodnom periodu

Kao što Zakon propisuje, uzećemo u obzir ponašanje komercijalnih televizija u prethodnom periodu. Prosto ako ne uradite domaći zadatak to je minus i to je jedan segment koji će mene opredeliti kome ću dati prednost, kaže za Insajder TV Višnja Aranđelović, članica Saveta REM-a koji će u narednih mesec dana odlučiti koje četiri televizije će imati nacionalnu pokrivenost.

U Zakonu o elektronskim medijima jasno se navodi da se prilikom odlučivanja o dodeli nacionalnih frekvencija mora uzeti u obzir da li su televizije koje konkurišu prethodno poštovale Zakon i izvršavale obaveze na osnovu kojih su im dozvole izdate. Stručne službe REM već godinama unazad u svojim izveštajima konstatuju da nijedna od postojećih nacionalnih televizija ne poštuje ni minimalne uslove propisane pravilnikom -  poput obaveze emitovanje dečijeg, kulturno umetničkog, naučno obrazovnog i dokumentarnog programa.

Komentarišući izjavu vlasnika TV Pink Željka Mitrovića da ova televizija ispunjava obaveze, samo greškom nisu klasifikovali jutarnji program kao obrazovni a emisiju DNK kao dokumentarni program, članica saveta REM Višnja Aranđelović je istakla da klasifikaciju programa ne mogu vršiti emiteri već regulatorno telo.  

„Mitrović nije u pravu kada kaže da je DNK dokumentarni program. REM to prepoznaje kao rijaliti i to jeste rijaliti. To nije ni emisija kojom se treba hvaliti s obzirom da znamo da je nakon emitovanja te emisije jedna žena izgubila život“.

Konkurs za dodelu dozvola za nacionalno TV pokrivanje je zatvoren juče. 

Na raspologanju su 4 dozvole za koje se prijavilo čak 14 televizija -  N1, Nova S, Hepi, Pink, Vesti, Prva, B92, Kopernikus, UNA, K1, Tanjug, TV2, BK i Kurir.


Uz prijavu, televizije su bile u obavezi da uz opšte informacije o vlasničkoj strukturi i ispunjenosti tehničkih uslova za emitovanje, dostave i predlog programske koncepcije odnosno elaborat. Iako bi taj dokument o vrsti programa koji će biti emitovan na nacionalnom nivou trebalo da bude obavezujući za emitere, u praksi on predstavlja samo spisak lepih namera koji niko ne poštuje i ne sprovodi.

Na pitanje koje su garancije da će u budućnosti praksa biti drugačija i da će program sa kojim televizije konkurišu zaista i biti emitovan na nacionalnim frekvencijama, Aranđelović navodi da je jedini način verovati im na reč.

„ Pa ni ovi novi koji podnose eleborate ne mogu da se zakunu da će to tako i da bude. Morate im verovati na reč ali ja verujem da REM ima dobre mehanizme da to na neki način kazni. Jedan od mehanizama je recimo zabrana dela programa kada se načini neki krupan prekršaj“ rekla je Aranđelović i dodala da se taj mehanizam jako retko koristi jer je većina članova Saveta REM više naklonjena blažim kaznama. 

„Prosto to su posledice demokratije u REM-u“, ocenjuje Aranđelović. 

Članovi Saveta REM-a će u narednom periodu razgovarati sa kandidatima a zatim tajno glasati koje će televizije dobiti na korišćenje frekvencije u narednih osam godina. 

Konkurs mora biti okončan do 4 avgusta kada ističu postojeće dozvole. 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.