33 godine od osnivanja radija B92

Iskustvo i sudbina radija B92 nije priča o izgubljenim bitkama već znak da je sve moguće i da svako mora da pokuša, rekao je povodom 33 godine od osnivanja radija B92, Veran Matić, bivši glavni i odgovorni urednik RDP B92. On je istakao da je radio B92 otvarao prostor da kreativnost i strast dobiju mesto u javnosti a da danas isto to omogućavaju internet i društvene mreže.

"Danas gotovo svako može biti sam novinar i sam svoj medij. Ono što nedostaje, i to na svakom nivou, je objedinjavanje snaga", ocenio je Matić za Insajder.

Radio b92 osnovan je 15. maja 1989. godine.

Od omladinske nezavisne radio stanice čiji se program mogao čuti u samo nekoliko beogradskih opština za kratko vreme prerastao je u najuticajniji medijski projekat s kraja 20. veka.  Bio je simbol građanske neposlušnosti I otpora represivnom režimu Slobodana Miloševića, glas protiv nacionalizma, mržnje i rata. Osim u etru, B92 je delovao na ulici, u beogradskim klubovima, kulturnim centrima. Bio je pokretač promena, aktivni učesnik i promoter alternativne muzičke i umetničke scene.

Nakon petooktobarskih promena, osnivanja televizije I dobijanja nacionalne frekvencije, usledila je komercijazacija programa. Ekonomska kriza 2008. dovela je do prvih problema u finansiranju, pa je dve godine kasnije RDP B92 prodat grčkoj TV Anteni.  
Borba za slobodu I ljudska prava zamenjena je borbom za udeo na tržištu reklama. Bio je to kraj jednog autentičnog medija koji je igrao po svojim pravilima.

Radio B92 zvanično je ugašen 2015, nakon 26 godina poostojanja.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.