Bajović u Markeru: Treba izgraditi institucije u koje će građani imati poverenja (VIDEO)

Treba krenuti sa izgradnjom institucija u koje će građani imati poverenja gde će raditi kompetnetni i stručni ljudi, a ne koji su zapošljavni preko veza. Kada se izgradi poverenje onda možemo da govorimo o tome da institucije štite svakog od nas i da ovi zločini ne mogu tek tako olako da se dese, ocenila je profesorka krivičnog prava Vanja Bajović za Marker govoreći o masovnom ubistvu Mladenovcu .

Vanja Bajović, profesorka krivičnog prava. Foto: Insajder

Odgovarajući na pitanja Markera da li ima elemenata krivične odgovornosti u odluci Višeg suda za maloletnike iz 2021. da se postupak protiv Uroša Blažića, koji je počinio ubistvo u Mladenovcu, obustavi, Bajović navodi da je to iz ove perspektive čudno, ali da se radi o rutinskoj praksi koja neretko rezultira ovakvim stvarima. 

"Ako bi se utvrdilo da su sudija ili predstavnica centra za socijalni rad bili korumpirani, onda bi moglo da se govori o krivičnoj odgovornosti. U svim drugim slučajevima polazi se od toga da svako ima pravo na grešku", objašnjava Bajović.


Kako kaže mišljenje centra za socijalni rad je savetodavno mišljenje, a sud je taj koji donosi odluku.

 "Atmosfera straha već postoji, ova dva zločina su kulminacija te atmosfere koja se osećala u vazduhu, a koje nismo bili svesni", ocenila je Bajović. 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.