Bez Akcionog plana Strategija za mlade samo spisak lepih želja (VIDEO)

Da poboljša položaj mladih – a po zakonu su to osobe do tridesete godine života – država ima još sedam godina. Do 2030. pokušaće da ostvari ciljeve na koje se obavezala donošenjem Strategije za mlade. Od tog dokumenta, usvojenog krajem januara, očekivalo se mnogo, a omladinski aktivisti upozoravali su da treba sačekati kraj aprila da se usvoji i Akcioni plan za sprovođenje Strategije. Bliži se i kraj maja a Plan nije usvojen.

Ilustracija Foto: Insajder

Zadržati mlade, zaposliti ih, pomoći im da reše stambeno pitanje – neki su od ciljeva koje je država sebi postavila kada je početkom godine usvojila Strategiju za mlade. Kako će ih realizovati, trebalo je da odgovori Akcioni plan. Bez njega, Strategija može da ostane samo spisak lepih želja. Plan se još nije našao na sednici Vlade, a rok za to je istekao krajem aprila.

Pomoćnica ministra turizma i omladine Ivana Antonijević ističe da je Plan kreiran, a da su razlozi zbog kojih nije usvojen - tehnički.

"Izrada Akcionog plana nije lak posao. Po novom Zakonu o planskom sistemu, pored toga što je potrebno dostaviti dokument, potrebno je dostaviti i budžet, što znači da svi oni koji će u naredne tri godine bilo koju aktivnost u skladu sa Strategijom i Akcionim planom implementirati treba da dostave i proračune i sredstva. I ova finalna faza zapravo podrazumeva to objedinjavanje svega u budžet, i to je razlog zašto čekamo nekoliko dana da se sve to završi tehnički i da Akcioni plan bude zvanično donetˮ, navodi Antonijević.

Za mnoge postavljene ciljeve ključne su upravo finansije; za mlade se iz državnog budžeta godišnje izdvaja tek 0,08 odsto. Da je to nedovoljno, konstatuje i Strategija. Zato se, kao ključno, nameće pitanje: Hoće li biti izdvojeno više novca za realizaciju predloženih mera?

"Vlada za mlade izdvaja kroz različite resore i budžete ministarstava. Imamo budžet za srednje obrazovanje, za visoko obrazovanje, budžet za sportske aktivnosti, imamo stipendije. Izdvajanje za mlade nije samo kroz Ministarstvo turizma i omladine, to je samo deo koji se odnosi na omladinski aktivizam i na aktivnosti koje podrazumevaju, između ostalog, slobodno vreme mladihˮ, objašnjava Antonijević i dodaje da će biti izdvojeno još sredstava za implementaciju aktivnosti ukoliko to bude bilo potrebno.

Unapređen kvalitet života mladih – kao opšti cilj, i još pet posebnih ciljeva Strategije - među kojima su i aktivnije učešće mladih u svim segmentima društva, njihovo osamostaljivanje, i zdravije i bezbednije okruženje – trebalo je formulisati u konkretne mere i aktivnosti.

Pomoćnica ministra turizma i omladine objašnjava da Strategija za mlade jeste doneta za narednih sedam godina, ali da se u Akcionom planu prvo konkretizuju aktivnosti za naredne tri godine. 

"Nakon tri godine imaćemo novi Akcioni plan. Dakle, ne može se sve ono što je Republika Srbija zamislila, i strateški pogled koji imamo za narednih sedam godina, ne može se staviti u jedan Akcioni planˮ, kaže Antonijević.

Kako izgleda Akcioni plan, i mnogo važnije, kada će početi da se primenjuje, još je neizvesno. U Ministarstvu turizma i omladine tvrde da će se sledećeg četvrtka naći pred Vladom.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.