Bilčik za Insajder: Poslata je veoma jasna poruka Srbiji da pregovori treba da napreduju

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, nakon usvajanja Rezolucije o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU (ZSBP), za Insajder je naveo da se pregovori o pristupanju nastavljaju, ali ne napreduju.

Vladimir Bilčik. Foto: Srđan Ilić

"Takvo je stanje godinama i poslata je veoma jasna poruka Srbiji da pregovori treba da napreduju. Naravno, Srbija treba da uradi tri stvari. Prvo, da nastavi strukturalne reforme, posebno u oblasti energetike. Drugo, da se nastavi dijalog između Beograda i Prištine. Treće, ali najvažnije i možda odlučujuće, da više sarađuje sa nama i suoči se sa ruskom agresijom u Ukrajini. To takođe uključuje elemente naše spoljne politike, naše dekalracije, ali i sankcije i restriktivne mere protiv Rusije", rekao je Bilčik.

Komentarišući izjavu ministarke za evopske integracije Tanje Miščević o tome da Rezolucija EP-a nije obavezujuća, Bilčik je naveo da je reč o sekundarnoj temi.

"Mislim da je bilo kakva diskusija o tome da li je obavezujuće ili nije, kada dolazi od strane  političara, sekudarna u ovom trenutku, uz svo poštovanje zvaničnika i dragih partnera u Srbiji. Ovo je generlno pozicija Evropskog parlamenta, ali takođe oslikava i stav Evropske Unije. Srbija je jedina zemlja kandidat koja nije usaglašena sa pozicijom EU prema Rusiji, dok Rusija brutalno napada Ukrajinu. Naravno, hoćemo da imamo Srbiju na tom putu, a to se može postići zajedničkim  poverenjem. Pomeranje u tom pravcu će biti kad političke odluke ubrzaju proces pristupanja", dodao je Bilčik.

"Naravno da su vrata EU otvorena. Proces pristupanja se nastavlja, ali je na Srbiji da odluči koliko će taj 'voz' brzo ići. U ovom trenutku se 'voz' ne pomera uopšte, zato što čekamo napredovanje u pomenutim oblastima", naveo je on.

Bilčik je najavio i da će predstaviti svoj izveštaj o Srbiji u Evropskom parlamentu pre doslaka u Beograd.

"Naravno, naše poruke su veoma jasne, ostale su iste i nastaviće da budu iste. Možete da očekujete veoma slične poruke i u mom izveštaju. I naravno, na našim partnerima je da odluče. Odluke ostaju u rukama srpskih političara. Oni prave strateški izbor da se pridurže EU i taj izbor uključuje posledice i poteze koje očekujemo od naših srpskih partnera. To je veoma jednostavan proces. Ako Srbija napravi napredak po ovim pitanjima i u ovim oblastima, to će biti napredak ka prisupanju. Inače, mi ćemo verovatno biti zaglavljeni u poziciji u kojoj smo sada", rekao je Bilčik.

Podsećamo, Evropski parlament usvojio je danas Rezoluciju o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU (ZSBP), u kojoj se, u delu koji se odnosi na Srbiju, navodi da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije.

Takođe, Evropski parlament (EP) je u novembru većinom glasova usvojio Rezoluciji o proširenju EU kojom se zaključuje da je proširenje najefikasnija spoljna politika EU i da je taj proces investicija u prosperitet kontinenta, a od Srbije se traži da se usaglasi sa spoljnom politikom Unije.

Izvor: Insajer

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.