Bilčik za Insajder: Stav Šolca o međusobnom priznanju nije zvaničan stav Evropske unije

Izjava nemačkog kancelara Olafa Šolca da je međusobno priznanje Srbije i Kosova uslov za evropske integracije nije zvaničan stav Evropske unije, rekao je za Insajder Vladimir Bilčik specijalni izvestilac Evropskog parlameta za Srbiju.

Vladimir Bilčik

„Zvaničan stav EU, i mislim da je to jasno pokazano u mom izveštaju, jeste da je ključna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine bazirana na dijalogu kojim posreduje EU”, ističe Bilčik u intervjuu za emisiju Marker, a nakon izglasavanja njegovog izveštaja pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta.

Dijalog bi, kako dodaje, trebalo da dovede do jasnih odnosa Beograda i Prištine u budućnosti koji će biti bazirani na sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu. 

On potvrđuje da se kao opcija u izveštaju pominje međusobno priznanje ali, kako dodaje, zbog toga nije srećan.


„Pominje se potencijalno međusobno priznanje i u mom izveštaju, ali to se odnosi na većinu država članica ovog parlamenta i njihovo većinsko mišljenje koje pokazuje da je većina država članica EU priznala Kosovo. Ja nisam srećan za taj jedan deo mog izveštaja, iskreno, nisam želeo da to bude u njemu, ali živimo u demokratiji i većina odlučuje”, dodaje Bilčik.

Odgovarajući na pitanje kakav će stav Evropske unije biti ako Srbija ostane pri tome da neće uvoditi sankcije Rusiji, Bilčik je naveo da se proces evrointegracija ne tiče samo jednog pitanja, ali da će to sigurno biti važno pitanje za države članice.

„Evropski proces pridruživanja ne tiče se samo jednog pitanja. To je proces u kome se ocenjuje usklađenost sa osnovnim principima i vrednostima Evropske unije. Ti principi su sada direktno napadnuti ruskom agresijom i zato sada postoji istaknuti cilj kada se govori o sveobuhvatnom pozivu Srbiji da se uskladi sa spoljno-bezbednosnom politikom EU”, ističe Bilčik.

On dodaje da će zbog toga usklađivanje spoljne politike u fundamentalnom procesu pridruživanja svakako biti razmatrano.

„To ne znači da je to jedino i odlučujuće pitanje, ali znači da je veoma važno pitanje koje će države članice gledati i naravno Parlament gleda. Lopta je u rukama naših srpskih partnera i znam da odluka s kojom se Srbija suočava nije laka”, zaključio je Bilčik za Insajder televiziju.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.