Bivšem načelniku novosadske policije ukinut pritvor

Viši sud u Beogradu ukinuo je pritvor načelniku novosadske policije generalu Slobodanu Malešiću, koji je početkom aprila bio uhapšen pod sumnjom za trgovinu uticajem i zloupotrebu službenog položaja.

Slobodan Malešić. Foto: Srđan Ilić/Insajder

Njemu je ukinut pritvor jer su prestali zakonski razlozi za pritvor, s obzirom na to da su ispitani svi svedoci, rekla je za Tanjug portparolka suda.

Malešić će se u daljem toku postupka braniti sa slobode.

Pored Malešića, u Tužilaštvu za organizovani kriminal se vodi istraga i protiv policijskog službenika u Prijepolju Ljubomira Stanišića, službenika Uprave kriminalističke policije Dragana Kovačevića i privatnog preduzetnika Dženana Kujovića, koji je i vlasnik više privrednih društava iz Prijepolja.

Oni se sumnjiče da su izvršili udruživanje radi vršenja krivičnih dela, krivično delo trgovina uticajem i krivično delo zloupotreba službenog položaja od 2018. do početka aprila ove godine.

Malešić se tereti da je organizator ove organizovane kriminalne grupe i da je, koristeći svoj službeni i društveni položaj, posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti, saopštilo je ranije tužilaštvo.

On je, kako se sumnja, od Kujovića primao korist kako bi ostalim osumnjičenim policijskim službenicima, kao pripadnicima organizovane kriminalne grupe koji su postupali po njegovim nalozima, usmeno izdavao naloge da u okviru svojih službenih policijskih ovlašćenja ne izvršavaju službene radnje koje bi morali izvršavati, a koje se odnose na otkrivanje i prikupljanje dokaza radi podnošenja krivične prijave protiv Kujovića i odgovornih lica u njegovim privrednim društvima zbog nezakonitog poslovanja.

Cilj im je bio sticanje finansijske koristi sebi i pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe, sumnja tužilaštvo.

Stanišić i Kovačević su imali zadatak da pružaju zaštitu Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja i pružaju savete o postupanju pred nadležnim organima po podnetim krivičnim prijavama.

Tužilaštvo dodaje da je Stanišić pomagao Kujovićevom rođaku, a preko Kujovića, da izbegne pritvor za krivično delo nasilje u porodici.

Malešić je uticao na policijske službenike da napuste mesto saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo vozilo MUP u kome se prevozio osumnjičeni Malešić, a između ostalog i da se ukloni napomena iz jedinstvenog informacionog sistema MUP-a koja se odnosi na obaveznu kontrolu osumnjičenog Kujovića i njegovog vozila.

Osumnjičeni Stanišić i Malešić primili su korist i to: Malešić u novcu i materijalim dobrima za izgradnju i opremanje splava na reci Savi, opremanje stambenih objekata, uređenje porodičnog imanja kao i novac na ime navodne stipendije u korist njegovog sina, a osumnjičeni Stanišić za uređenje stana, navelo je ranije tužilaštvo.

Da podsetimo, Malešić je, zajedno sa još tri osobe, uhapšen 5. aprila ove godine, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, a u istrazi koju je vodio Sektor unutrašnje kontrole. 

Kako je tada za Insajder naveo njegov advokat Veljko Delibašić, Malešić je na saslušanju negirao krivično delo koje mu se stavlja na teret, odnosno da je policajcu iz PU Užice naložio da ne izvrši kontrolu poslovanja jedne firme iz Prijepolja.

Malešić je inače rodom iz Prijepolja.

Na čelo novosadske policije, Malešić je postavljen u septembru prošle godine nakon što je sa tog mesta smenjen Milorad Šušnjić, koji je kasnije u istrazi koja se vodi protiv nekadašnje državne sekretarke MUP optužen za zloupotrebu službenog položaja.

Malešić je policijsku karijeru započeo 1995. godine u Upravi saobraćajne policije, gde je dogurao do funkcije zamenika načelnika. Po imenovanju Vladimira Rebića za direktora policije 2014, Malešić je postavljen za načelnika Uprave saobraćajne policije, a zatim je u martu 2016. postavljen za načelnika PU Kragujevac gde se zadržao do polovine septembra kad je postavljen za Rebićevog pomoćnika. U junu 2019. godine Malešić je unapređen u čin generala policije.

Njegovo postavljenje za načelnika novosadske policije vremenski se poklopilo sa sukobom i prebacivanjem odgovornosti između tamošnje policije i tužilaštva zbog slučaja prebijanja mladića u Jevrejskoj ulici, 24. avgusta, a o kojem je javnost saznala tek kada je snimak sa sigurnosnih kamera objavljen na društvenim mrežama.

Izvor: Tanjug, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.