Bivši direktor Sekretarijata Energetske zajednice: Povoljniji gas iz Rusije za Srbiju dobro rešenje ali samo na kraći rok

Najavljeni dogovor Srbije i Rusije oko kupovine ruskog gasa po povoljnijoj ceni za Srbiju je dobro rešenje ali na kraći rok, smatra Janez Kopač, bivši direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Janez Kopač

Kako dodaje, svaka ta povoljnost se plaća na drugi način. „Na kratki rok to je za Srbiju dobro rešenje, a na duži rok Srbija će morati postati nezavisna i od ruskog gasa, i to je moguće pomoću azerbejdžanskog gasa ali nije moguće sada,već za neke dve, možda za tri godine“, dodaje Kopač.

Odgovarajući na pitanje kako Evropa uporno traži da se smanji zavisnost od ruskog gasa, a ni sama ne seče granu na kojoj sedi već se u određenim delovima oslanja na to, Kopač navodi da je namera Evrope da snabdevanje ruskim gasom prestane do 2027, a u ozbiljnoj meri već do kraja godine.

„Onoliko koliko je to moguće jer jednostavno je ta cena prevelika, odnosno previsoka i komercijalno i politički“, dodao je.

Ceo razgovor možete pogledati u sledećem insertu iz emisije Marker:

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.