Bivši zamenik načelnika SBPOK-a prvostepeno osuđen na godinu i četiri meseca zatvora

Bivši zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Goran Papić osuđen je prvostepeno na godinu i četiri meseca zatvora zbog nezakonitog vraćanja blindiranog automobila Marku Miljkoviću, najbližem saradniku Veljka Belivuka. Veće Specijalnog suda, pored zatvorske kazne, Papiću je odredilo i zabranu obavljanja dužnost policijskog službenika na deset godina. Na ovu odluku, osuđeni ima pravo žalbe.

Goran Papić, bivši zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK). FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Nakon manje od godinu dana od početka suđenja Goranu Papiću, danas je stigla prvostepena presuda.

Postupajući sudija je prilikom izricanja presude rekao da skoro niko od svedoka na ovom suđenju nije govorio potpunu istinu, osim trojice policijskih službenika koji su tog dana sačinili službenu belešku o vraćanju automobila Miljkoviću.

Prilikom odmeravanja kazne sud je od olakšavajućih okolnosti cenio Papićevo držanje tokom suđenja, te da je porodičan čovek i da ranije nije osuđivan, dok je od otežavajućih okolnosti cenio Papićevu visoku poziciju u SBPOK-u, kao i da je nedopustivo da službenici rade suprotno od onoga zbog čega je SBPOK formiran.

Papić je prisustvovao izricanju presude, a njegov branilac je tražio dodatni rok za žalbu, što je sud dozvolio. 

Goran Papić uhapšen je početkom marta prošle godine, a pušten je iz pritvora krajem aprila nakon što su u istrazi saslušani bivši ministar policije Nebojša Stefanović i visoki policijski funkcioneri.

Pored Stefanovića u istrazi su saslušani i Dejan Kovačević, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a, direktor policije Vladimir Rebić, nekadašnji načelnik PU za grad Beograd Milan Stanić, bivši prvi čovek beogradske kriminalističke policije Milenko Minužaba, kao i još nekoliko pripadnika MUP Srbije.

GORAN PAPIC
Goran Papić, bivši zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK). FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC(Photo: MILOS MILIVOJEVIC)

MUP je, nakon hapšenja Papića, saopštio da se on sumnjiči da je 15. aprila 2020. godine, koristeći svoj položaj rukovodioca u SBPOK-u, posredovao da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, odnosno zahtevao od tadašnjeg rukovodioca Policijske uprave za grad Beograd da se licu koje je sada u pritvoru odmah vrati blindirano vozilo koje je od njega tada privremeno oduzeto. Istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću.

Marko Miljković je zajedno sa Veljkom Belivukom optužen da je organizator kriminalne grupe, koja se sumnjiči za zločinačko udruživanje, sedam teških ubistava, preprodaju droge, držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Iznoseći završne reči, tužilac je Višem sudu predložio da Papića oglasi krivim za krivično delo trgovina uticajem i osudi ga na kaznu zatvora od najmanje četiri godine. 

Tokom suđenja Papić je negirao optužbe, tvrdeći da mu je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, rekao da razgovor sa Miljkovićem u prostorijama SBPOK-a bude kratak i bez nepotrebnog zadržavanja. Papićeve tvrdnje Stefanović je na prethodnom ročištu osporavao navodeći da ga nije pozvao i izdao takvo naređenje.

Kako je otkrio Insajder, iako ključan za postupak protiv Papića, Marko Miljković nikada nije saslušan.

„Niti je bilo predloga za njegovo saslušanje na okolnosti oduzimanja i vraćanja vozila”, rekao je tada za Insajder advokat Dejan Lazarević, koji brani Miljkovića u istrazi Tužilaštva za organizovani kriminal gde se sumnjiči da je član organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka.

Goran Papić – nekad i sad

O Goranu Papiću mediji su izveštavali i pre hapšenja zbog sumnje da je trgovao uticajem. U oktobru 2019. godine, Dejan Pejović, vlasnik restorana „Jahorina" u Zaplanjskoj ulici, medijima je ispričao da ga je 22. oktobra pretukao Goran Papić, jer je otvorio restoran u blizini kafane njegovog oca Milorada. Pejović je Gorana Papića i njegovog kolegu iz SBPOK-a optužio da su ga udarali, šutirali, stavili mu lisice na ruke. Tortura je, kako je ispričao, trajala sedam-osam minuta.

Prema Pejovićevoj tvrdnji, patrola policije koja je došla na lice mesta nije dozvolila Hitnoj pomoći da mu pruže neophodnu lekarsku pomoć, a „blago su mu sugerisali da je on kriva strana". Posle Pejovićevih tvrdnji, oglasili su se i lideri opozicije i javno su optužili Papića za bahato ponašanje, ali i za sporan način sticanja fakultetske diplome.

U odbranu Papića stali su predstavnici vlasti, a tadašnji načelnik UKP-a Dejan Kovačević u saopštenju je naveo da je to „još jedan politički napad na pripadnike MUP-a i to u trenutku kada beleže rezultate".

Saopštio je i da je „Papić udaljen sa posla, do okončanja disciplinskog postupka, koji je protiv njega pokrenut zbog utvrđivanja eventualnog postojanja prekoračenja policijskih ovlašćenja, i da je o svemu obavešten SUK", odnosno Služba unutrašnje kontrole. Papić je ubrzo vraćen na posao jer, kako je tada naveo MUP, utvrđeno je da nije prekoračio ovlašćenja.

Posle privođenja Papića, mediji su objavili i da sa bivši zamenik načelnika SBPOK-a vozio u „ferariju", vrednom 400.000 evra. Iako nije naveo identitet policajca koji se vozio u skupocenom automobilu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je otkrio neke detalje o vlasniku „ferarija" - „izvesnom Bajramiju, koji sa Naserom Keljmendijem diluje drogu".

„Postavlja se pitanje šta srpski policajac radi u kolima jednog Bajramija? Zato što je država krenula na njih. Oni žele da unište život i meni i mojoj porodici i mojoj deci. Imate mnogo primera – od Jovanjice, pa znate sve. U jednom trenutku sam bežao od toga da čujem istinu da moji saradnici mogu da budu odgovorni za takve gadosti. Ja već godinu i nešto dana znam sve, ko sa kim sarađuje. i živim sa tim, i ne mogu da vam objasnim koliko se mučim, pošto sam ja te ljude birao“, rekao je predsednik Srbije posle Papićevog hapšenja.

Izvor: Insajder, Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.