Boris Milićević u Markeru: Politička lenjost i nepismenost LGBT aktivista je kontraproduktivna (VIDEO)

"Aktivistička, LGBT zajednica se ne trudi da vidi šta je potrebno da bi se došlo do Zakona o istopolnim zajednicama, da se ubedi većina u to. Ta vrsta političke lenjosti i nepismenosti košta i kontraproduktivna je. Zato mi sve ovo proživljamo i ovoliki otpor i povećanje nasilja i razne političke manipulacije“, rekao je u Markeru pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava, Boris Milićević.

Boris Milićević, pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava. Foto: Insajder

Odgovarajući na pitanje zašto nijedna vlast nije spremna da donese Zakon o istopolnim zajednicama, što je zbog članstva u Savetu Evrope obaveza Republike Srbije, Milićević je naveo da Savet Evrope ne insistira kako ni kada će to biti učinjeno. 

"Ne postoji ni procedura za sankcionisanje država koji tu oblast ne uređuju. Srbija nije jedina koja nije regulisala tu oblast“, istakao je Milićević.


On je ocenio da se taj zakon može doneti na silu ili uz većinsku podršku građana.  

"To može da se desi na silu kada ne postoji većinska podrška građana što mislim da u ovom trenutku nije moguće ili kada se obezbedi ozbiljna podrška nečemu takvom. U Srbiji to podržava tek trećina građana" rekao je Milićević i dodao da su Hrvatska i Crna Gora primer da Zakon o istoplnim zajednicama nije merilo da li je neko društvo tolerantno ili nije. 

"Ja mogu da kažem da se taj zakon ne primenjuje ni u Crnoj Gori ni u Hrvatskoj. U Hrvatskoj Zakon o istopolnim zajednicama je usvojen pre 10 godina i do sada se nekih 880 parova, oko 1500 LGBT osoba, registrovalo pred matičarem a tamo živi oko 200 000 LGBT osoba- znači praktično se ne primenjuje“. 

Upitan da li je i u kojoj meri ostvario namere da doprinese uključivanju pripadnika LGBT populacije u politički život o čemu je govorio 2010. prilikom pristupanja SPS-u, Milićivić kaže da uvek može bolje ali da članovi zajednice moraju više da se angažuju. 

"Članovi zajednice moraju da se više angažuju ne samo u vladajućim već i u opozicionim strankama gde nema nijednog viđenijeg člana koji je pripadnik LGBT populacije“, ocenio je Milićević i dodao da je Ana Brnabić, iako otvoreno gej, pre svega premijerka svih građana. 

"Da li je mogla više, to je pitanje za nju ali moramo da shvatimo da bilo koji političar ne može da se bavi nepopularnim pitanjem ako hoće karijeru. Ti koji je prozivaju bi morali da nađu način da iskomuniciraju sa premijerkom i vide šta mogu da učine za zajednicu“. 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.