Bošković: Pitanje vraćanja vojnog roka diskutabilno i preuranjeno

Ponovno pokretanje pitanja vraćanja obaveznog služenja vojnog roka je diskutabilno i preuranjeno, ocenio je Petar Bošković, kapetan bojnog broda u penziji, gostujući u Markeru na Insajder televiziji.

Vojska Srbije. Foto: Srđan Ilić

"Tačno je da morate imati jaku i snažnu vojsku, ali mislim, odnosno siguran sam da bi u slučaju da vratite status koji je vojska imala ne bi uopšte imali problem sa popunom jedinica. Osnovno pitanje je zašto MUP nema taj problem. Hoćete da vam kažem? Zato što oni imaju regres, zato što oni u svojim restoranima plaćaju kao u Skupštini, zato što imaju plaćeni prevoz, zato što imaju sindikat, i zato što imaju 20 posto veće plate a njih je duplo više nego vojske. I jedni i drugi nose uniforme", smatra Bošković i dodaje da je Vojska Srbije sve to nekada imala.  

Bošković ocenjuje da u Vojsci Srbije nema dovoljno obučenog kadra. 

"Nemamo dovoljno posada za tenkove, nemamo dovoljno pilota, znači nastao je jedan vakuum. Ako vam kažem da u narednih pet godina, više od 50 posto profesionalaca je već spremno za penziju, mi ulazimo polako u crveno svetlo što se tiče kadra i uopšte ljudskih resursa kada je vojska u pitanju", kaže Bošković i dodaje da je novac koji se planira za ulaganje u vraćanje redovnog služenja vojnog roka potrebno preusmeriti za podizanje statusa i plata vojnicima. 

Bivši državni sekretar Ministarstva odbrane: Suspendovanje vojnog roka bilo ishitreno, a vraćanje bi bilo teška politička odluka

Ideja o obaveznom služenju vojnog roka s jedne strane može biti opravdana jer Vojska Srbije značajno oskudeva kada su u pitanju profesionalni vojnici, dok s druge strane mnoge građane priča o tome asocira na ratove koji su se dešavali na prostoru bivše Jugoslavije.

„Suspendovanje vojnog roka 2010. godine je ishitrena reakcija tadašnjih vlasti u domenu Ministarstva odbrane jer se smatralo da će na taj način jedan deo glasačkog tela biti privučen da glasa za tada vladajuću Demokratsku stranku. Da bi neka vlast išla u vraćanje vojnog roka, to znači da jedan broj glasača možda i neće da glasa za vladajuću ili neku drugu stranku koja to predloži i to je za političare veoma riskantno. Kao što su išli lako u suspendovanje vojnog roka, tako će ići veoma teško u političku odluku da se vojni rok vrati“, izjavio je za Insajder TV istoričar i bivši pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Bojan Dimitrijević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će biti pokrenuta javna rasprava o vojnom roku koji bi trebalo da traje tri meseca. Stručnjaci, ali i vojne starešine u penziji smatraju da je tri meseca malo za stvaranje rezerviste koji bi u slučaju krize bio dovoljno obučen. 


Predsednik Vojnog sindikata: 80 odsto profesionalnih vojnika ima manju od prosečne plate

Služenje vojske i profesionalno bavljenje tim pozivom nekada je bila prilika za društveno napredovanje. Međutim, od početka raspada Jugoslavije vojska više ne nudi takvu perspektivu. Da rad u vojsci više nije atraktivan govori i to da je Vojsku Srbije, prema podacima reprezentativnog sindikata, u poslednjih pet godina napustilo oko 10.000 profesionalaca.

„Činjenica je da danas oko 80 odsto pripadnika vojske prima platu manju od prosečne u Srbiji, da je recimo plata jednog oficira - mladog poručnika ili kapetana - u rangu jednog konobara u Kraljevu ili Vrnjačkoj Banji - onda je potpuno jasno zašto ti ljudi odlaze iz sistema odbrane“, izjavio je za Insajder TV predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.