Božović za Insajder o kažnjavanju nasilničke vožnje: Pogrešno samo prepisivati, mere probati i videti da li daju rezultat

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, komentarišući za Insajder učestale objave nasilničke vožnje na društvenim mrežama, izjavio je da u savremenom svetu takva vožnja postoji svuda, s tim da se pre deset ili petnaest godina o njoj govorilo samo u društvu.

Ilustracija. Foto: Srđan Ilić

Kada MUP vidi u javnosti snimke nasilnečke vožnje on mora da reguje po službenoj dužnosti kao što je to učino i u nedavnom slučaju Uroša Panića kada mu je zbog neprimerne vožnje policija oduzela automobil marke "lamborgini“.

Odgovarajući na pitanje Insajdera da li je kažnjavanje nasilničke vožnje po postojećem zakonu adekvatno odnosno da li je neophodno pooštriti ga, Božović je rekao da lično nije pristalica kažnjavanja već je pre svega za preventivu i edukaciju.

"Ali naravno da kazna mora da postoji jer bez nje nije moguće da se jedan sistem uredi, to je apsolutno jasno“, kaže Božović, navodeći da su različita iskustva u svetu, ali da je pogrešno samo prepisivati mere iz drugih država.

Ističe da su države sa tradicijom bezbednosti u saobraćaju počele da primenjuju različite varijante mera još od 1978. godine i ustanovile šta daje rezultate, a šta ne. 

"U pojedinim državama cilj je da se pogodi kako će neko da odreaguje na kaznu koja mu je propisana pa imate nekoga ko će reći ’sram te bilo što to radiš’, pa će on da se dobro zamisli, pa će da prestane, a negde ćete imati čoveka koga možete novčano da kažnjavate koliko god hoćete, a on će reći ’baš me briga’", ističe Božović. Dodao je da mere moraju da se probaju kako bi se videlo da li imaju efekta.

"Naš sistem represije nije svojevremeno prihvatio taj način sankcionisanja da se prilazi ljudima na različite načine u zavisnosti od njihovog i imovinskog stanja i intelektualnog nivoa i društvenog položaja, već se opredelio za neke, hajde da kažemo, fiksne iznose koji su jednaki i to tako funkcioniše odavno“, ukazuje on.

“Nekada je bilo u prirodi čoveka da savlada životinju kao što je konj, a sada je da savlada mašinu”

Božović ocenjuje da je su mladi učesnici u saobraćaju na "međunarodnom nivou prepoznati kao rizična kategorija učesnika“ i da je u prirodi čoveka da nešto stavi pod kontrolu

"Nekada je bilo da savlada životinju kao što je konj recimo, a sada je u prirodi čoveka da savlada mašinu, da li je to automobil ili motor ili kamion ili autobus svejedno je, ali to je ta želja da se nešto ukroti“, istakao je Božović.

Dodaje da zbog njihovog istraživačkog duha dolazi do najrazličitijih mogućih pojava koje se vremenom prikazuju u različitim oblicima.

"Nekada se odluče da se slikaju na semaforu, nekada rade selfije, nekada se odluče da pretrčavaju kolovoz ispred kamiona da vide ko će bolje i brže, nekada se odluče da prave drugu vrstu izazova. Menja se oblik, a suština je uvek ista, suština je izazov koji stoji ispred nih i želja za dokazivanjem, ali pojavni oblik se menja“, istakao je Božović.

Javna je tajna da se održavaju i noćne trke. Naš sagovornik je istakao da je to kompleksan problem.

"To zahteva i neku vrstu posebnog rada organa zato što su ti ljudi svesni šta rade, organizovani su. Takođe biraju mesta gde mogu to da urade, pa onda imaju i uzbunjivače koji će jednostavno pozvati i reći ide patrola tuda, sklonite se“, zaključio je Milan Božović, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.