Poljoprivrednici sa Vladom postigli delimičan dogovor - najavljen nastavak pregovora

Poljoprivrednici su na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić postigli dogovor oko premija za mleko, koje će iznositi 15 dinara, dok će se oko cena suncokreta i goriva još pregovarati.

Ilustracija. Foto: Srđan Ilić

Nako što se završio sastanak poljoprivrednicu su rekli da su pregovori trajali skoro devet sati, da u premijerka i Vlada "bili konstruktivni" i da će se pregovori nastaviti kad ih predstavnici Vlade opet pozovu na sastanak.

Predstavnik poljoprivrednika Mileta Slankamenac rekao je da je premija za mleko rešena za sve kvartale, dok je njegov kolega Jovan Jovanov rekao da se s predstavnicima Vlade "nisu našli" oko cene suncokreta.

"Nismo se našli oko cene suncokreta, ali smo, mislimo, jako blizu, ali se nadamo da će sve biti rešeno", rekao je Jovanov.

Upitan o blokadama, rekao je da će pokušati da nađu dobru volju da se blokade relaksiraju.

"Traktori će ostati pored puta, možda i na putu, dogovorićemo se da li će to biti zatvoreno", rekao je Jovanov.

Predstavnik poljoprivrednika Miroslav Matković rekao je da nije postignut dogovor o subvencijama i plavom dizelu i izričito rekao da "blokade nastavljaju".

Nedimović: Razgovori su bili teški, nadam se kompromisu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je sastanak sa poljoprivrednicima trajao devet sati i da je na kratko prekinut jer su poljoprivrednici hteli da obaveste svoje kolege o rezultatima, ali da će biti nastavljen čim predstavnici poljoprivrednika budu spremni.

On je za RTS rekao da će ministri i predstavnici Privredne komore Srbije biti u zgradi vlade cele noći i sutra, sa ciljem da se postigne dogovor.

"Razgovori su bili teški, i mora da se zna da budžet Srbije nije ćup bez dna da može ko koliko hoće da zahvati i da vlada ne može da garantuje cenu poljoprivrednih proizvoda, ali postigli smo saglasnost oko premije za mleko i oko podrške vezano za gorivo", rekao je Nedimović.

Nedimović je istakao da su poljoprivrednicima ponuđene cene bolje nego što dobijaju proizvođači u Hrvatskoj ili Bugarskoj i izrazio nadu da će dogovor bit postignut kao što je postignut sa malinarima i ostalim proizvođačima kao i da će svi imati sluha za kompromis.

Pregovori posle sedam dana protesta

Poljoprivrednici iz Srbije posle sedam dana protesta razgovarali su sa predsednicom Vlade Anom Brnabić zbog ponuđene niske otkupne cene suncokreta i rasta troškova proizvodnje.

Sastanku su prisustvovali i proizvođači ulja, predstavnici trgovinskih lanaca, predstavnici Privredne komore Srbije, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva finansija.

Jedan od predstavnika nezadovoljnih ratara  Slavko Ilić, kako prenosi agencija Fonet,  rekao je da je napustio pregovore sa premijerkom Anom  Brnabić u vezi sa cenom otkupa suncokreta i drugim zahtevima, jer je  uveren da pregovori neće uroditi plodom.                      

 „Napustio sam sastanak, jer je premijerka odmah počela da nas ubeđuje da smo mi krivi", kazao je Ilić.  Prema njegovim rečima, ratari su spremni za pregovore i žele da se postigne rešenje za sve.  

Kako je objasnio, imaju razumevanja i za nedostatak finansija, ali osnovni uslovi moraju biti ispunjeni.  

Predstavnik poljoprivrednika iz Subotice Miroslav Matković obratio se medijima pre početka sastanka i rekao da oni očekuju povoljan ishod, ali da od zahteva neće odustati.

„Nećemo odustati ni od jednog zahteva. Protesti u Subotici i dalje traju, a nadamo se da ćemo sa nadležnima imati uspešne pregovore, u suprotnom protesti se nastavljaju", rekao je Matković.

poljoprivrednici blokada avg 2022
Blokada poljoprivrednika na delu puta Pančevo - Vršac, 15. avgusta. Foto: Insajder

Vučić: Deo zahteva opravdan, deo nije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je, odgovarajući na pitanje o pregovorima koji traju u Vladi, da je deo zahteva negde opravdan dok deo apsolutno nije.

„Ispunićemo ono što možemo da ispunimo, i ono što je zasnovano na realnom, ozbiljnom i odgovornim. Ono što nije, nećemo da ispunimo. Da mi uzimamo od trgovaca reket da bi plaćali nekom drugom, to ne možemo tako“, rekao je Vučić.

Kako prenosi RTS, predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je na sastanku sa poljoprivrednicima da „da niko neće izaći iz Vlade dok se ne postigne dogovor“.

Kako se navodi, predsednica Vlade je tokom razgovora sa predstavnicima poljoprivrednika rekla i da je pred Srbijom „veoma teška nedelja“, kao i „da nam je potrebno jedinstvo“.

„Pored toga što želim da se dogovorim sa vama i da sve strane budu zadovoljne, moram da dam sve od sebe da obezbedim unutrašnji mir i stabilnost. Predsednik Aleksandar Vučić krajem nedelje putuje u Brisel da se bori za mir. Potrebno nam je nacionalne jedinstvo, sada više nego ikada i ne treba da se međusobno svađamo", rekla je Ana Brnabić na sastanku sa predstavnicima poljoprivrednika, prenosi RTS.

Poljoprivrednici blokirali put između Zrenjanina i Čente.
Poljoprivrednici blokirali put između Zrenjanina i Čente. Izvor: Insajder

Ratari već sedmi dan protestuju u gradovima  širom Srbije zbog niske cene suncokreta, a od nedelje su  poljoprivrednici blokirali i oba izlaza iz Pančeva za Beograd.

Poljoprivrednici zahtevaju da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukine akciza na gorivo i ograniči trgovinska marža. Vlada je prvih dana protesta ispunila deo zahteva, ukinula zabranu izvoza ulja i ponudila da otkupna cena suncokreta bude 535 evra po toni.  

Izvor: Insajder, Fonet, Beta, RTS 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.