Čadež: Ne očekujem velike poremećaje cene hrane

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da će skok cena domaćih proizvoda poput hrane zavisiti od cene đubriva, nafte i električne energije, a dodao je da u tom sektoru ne očekuje velike poremećaje u bližoj budućnosti.

"To je inflacija (od 7,2 odsto prema godišnjoj projekciji Međunarodnog monetarnog fonda) kada pogledate cene proizvoda - cene su veće za 7,2 odsto. To je velika inflacija kada se uporedi s periodom pre krize, ali moramo da se pomirimo da je inflacija u celom svetu", rekao je Čadež za Marker razgovor.

Čadež je naveo da će cena goriva zavisiti od političkih dešavanja i dodao da se na duži rok ne mogu održati ograničenja cena koja je uvela Vlada Srbije.

"Možete u nekom srednjem roku jednostavno da ublažite neke udare. Čini mi se da će cene morati da idu gore. Pogledajte okruženje, mi smo još uvek po cenama niski, ali isto tako vidite da se cena nafte na svetskom tržištu stabilizuje. Ona će biti veća, ali su se izbegli udari kada je nafta otišla na 130 evra", ocenio je on.


„Struja za privredu više nikada neće biti 40 do 50 evra po megavat-satu“

Govoreći o ceni električne energije za privredu, Čadež je rekao da se cene više nikada neće vratiti na 40 do 50 evra po megavat-satu, a da je očekivano da se u budućnosti cena stabilizuje na 90 do 100 evra za megavat-sat.

Čadež je istakao da je Srbija u boljoj poziciji od nekih zemalja Evropske unije kada je u pitanju struja jer je proizvodi iz uglja, vode i vazduha a ne dominantno kroz turbine na gas.

"Ono što je važno jeste da vidimo, kada su u pitanju imputi za privredu - poluproizvodi, sirovine i energenti, gde sve država može eventualno da pomogne. Ako imamo električnu energiju sopstvene proizvodnje, hajde da vidimo da li možemo da je iskoristimo dobro. Na taj način možemo da privučemo i nove investitore jer im ne dajemo samo jednu vrstu energetske stabilnosti već i komparativne prednosti u odnosu na okruženje", naglasio je Čadež.

„Cena struje za domaćinstva će biti prihvatljiva, da se ne odrazi na životni standard“

Čadež je rekao da će se cena od 90 evra po megavat-satu struje omogućiti i, kako je ocenio, neki prihvatljiv nivo cena za domaćinstva koji se ne bi odrazio na životni standard građana.

"Da li će te cene ostati iste - potpuno sumnjam, ali da ne bude nekih poremećaja - čini mi se da je to izvodljivo", naveo je on.

„Brojke jasne kada je u pitanju privredna saradnja Srbije sa Evropskom unijom i Rusijom“

Govoreći o ekonomskoj krizi izazvanoj invazijom Rusije na Ukrajinu i spoljnim pritiscima na Srbiju, Čadež je naveo da su "brojke vrlo jasne" kada je u pitanju privredna saradnja s Evropskom unijom i Rusijom.

"Dve trećine našeg izvoza plasiramo u EU, a tržište Rusije je negde četiri ili pet odsto. Dakle, veoma malo. Kada pogledamo ostale brojke, broj zaposlenih u kompanijama koje izvoze u Rusiju je 163.000, dok je broj zaposlenih u kompanijama koje izvoze u EU 620.000", rekao je Čadež.

Čadež je rekao da su sankcije uvedene Rusiji, a i kontra mere te zemlje dovele do komplikovane situacije kada je u pitanju ekonomska saradnja, ali je dodao da se i pored toga ukupan izvoz Srbije u martu ove godine povećao za 30 odsto.

"Nemate manje radnih mesta, nema ukidanja kompanija, nema zatvaranja firmi. Moramo da budemo svesni jedne činjenice - srpska privreda je direktno oslonjena na privredu EU", naglasio je on.

Čadež je naveo da je pitanje uvođenja sankcija Rusiji političko, a ne ekonomsko pitanje i da ulogu u tome igraju i drugi faktori poput međunarodne politike i Kosova i dodao da Vlada Srbije ima to na umu.

"Hajde da uzmemo jednu stvar, 900.000 ljudi u Srbiji koji su direktno vezani za tržište EU ostane bez posla - mi se ne usaglasimo sa EU, oni nam uvedu, štagod, sankcije i imate 900.000 radnih mesta koja su u problemu. To znači da imate utoliko manji prinos u budžet, a to znači da bolnice, škole, obdaništa više ne mogu da se finansiraju", dodao je on.

„Brine me kineska politika blokiranja gradova, pogotovo lučkih, zbog kovida“

Čadež je naglasio da Vlada ne može "doveka" da interveniše na slobodnom tržištu i da to nije izvodljivo, već da može samo da ublaži šokove na tržištu i sačeka stabilizaciju.

"Ono što mene veoma brine jeste sadašnja politika Kine kada je kovid u pitanju - politika blokiranja gradova, pogotovo lučkih i opet ulazimo u logističku krizu. Kina je logistički najmoćnija zemlja u prekomorskom transportu i veliki je problem kada dođe do dodatnih otežanja. Brodski transport je u poslednjih godinu dana skočio za više od 80 puta", zaključio je Čadež.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.