Centri za socijalni rad ili sistem - kod koga je odgovornost? (VIDEO)

Ubistvo žena ispred centara za socijalni rad, naočigled zaposlenih, nasilje nad decom, poput zatočene osmogodišnje devojčice u stanu u Mirijevu - slučajevi su koji pokazuju da su napravljeni propusti u sistemu, i koji otvaraju pitanje da li su centri za socijalni rad mogli sve to da spreče.

Centar za socijalni rad. Foto: Insajder

"Jako retko je samo centar za socijalni rad bio odgovoran za neki loš ishod. Zato što se loši ishodi dešavaju u slučajevima koji imaju u sebi kombinovanu patologiju, od zdravstvene, od socijalne, od obrazovne, tako da je centar za socijalni rad samo jedna karika u nizu i sistemu povezanih institucija“, kaže za Insajder psihološkinja Jeca Nedeljkov.

Onda dodaje da "Centar za socijalni rad ne može biti jedini odgovoran za neke tragične ishode“ kao i da se institucije bave "prebacivanjem loptice“ umesto, kako kaže, da se "svako bavi onime što je bila njegova nadležnost“.

Kao bitnu stvar u funkcionisanju Nedeljkov ističe da svaka od institucija mora da se poveže sa onom drugom.

U Sindikatu zaposlenih u socijalnoj zaštiti kažu za Insajder da, dok javnost njih napada, Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja ili nespretno reaguje ili ćuti. A bez njihove reakcije, nema ni suštinske, sistemske promene.

"Od pojedinačne odgovornosti ne treba bežati jer niko od nas nije savršen, ali pričati o odgovornosti pojedinca koji je kao resurs potpuno zanemaren, preopterećen poslom, preopterećen nestručnim vođenjem ustanova jer ni sistem socijalne zaštite nije zaobišao uticaj politike na imenovanje na rukovodeće pozicije. Sistemske odgovornosti nema“ , navode iz Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti u odgovoru za Insajder.

 Odgovornost niko nije preuzeo ni u slučaju iz Vršca kada je u oktobru prošle godine dvogodišnju devojčicu ubio otac, koji je potom izvršio samoubistvo, iako je kontrola Zaštitnika građana pokazala da su zakazali svi nadležni organi. Podnete su krivične prijave protiv odgovornih i zaposlenih i zatražena je smena direktorke Centra za socijalni rad u Vršcu. 

"Ono što sam ja radila kada sam bila u prilici, a to je da neki loše odrađen slučaj, naročito one slučajeve koji su se tragično završili u drugim centrima, da sazivam svoje koleginice i kolege iz službe, i da idemo korak po korak, da analiziramo taj slučaj i da utvrdimo šta je centar pogrešio i gde je mogao drugačije da postopi“, dodala je Nedeljkov.

Ona ističe da se na tim "loše odrađenim" slučajevima ljudi uče kako da ne ponove iste greške kada njima dopadne takav slučaj. Kako kaže nije rešenje da se "samo smeni rukovodilac, a da svi rade opet isto“.

Za Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti pozivanje na pojedinačnu odgovornost predstavlja samo zaštitu svih onih koji se iza toga skrivaju.

Kako kažu zbog činjenice da su radnici nezaštićeni oni idu u drugu krajnost koja podrazumeva strogi formalizam i obezbeđivanje formalnog alibija u slučaju neke tragične posledice.

"Tu se onda gubi suština socijalne zaštite i idemo onda u drugu krajnost da se radnici štite kroz procedure, a da korisnici ne dobijaju ono što treba“, navode iz Sindikata zaspolenih u socijalnoj zaštiti.

Godinama sindikati zaposlenih u socijalnoj zaštiti apeluju na vlast da unaprede sistem socijalne zaštite, koji, kako navode, propada godinama. Da li se i šta radi na tom polju, ne znamo, jer nam Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja nije obezbedilo sagovornika.

Izvor: Insajder

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.