Jakov Milatović novi predsednik Crne Gore

Kandidat Pokreta "Evropa sad" Jakov Milatović pobedio je kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori. Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) saopštio je da na osnovu više od 90 odsto obrađenog materijala da Jakov Milatović ima 60,1 odsto glasova, a Milo Đukanović 39,9. Izlaznost je procenjena na oko 70,7 odsto.

Jakov Milatović predsednik Crne Gore. Foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović/ bg

Novoizabrani predsednik Jakov Milatović je istakao da je Crna Gora napravila odlučan korak napred i rekla presudno zbogom režimu Mila Đukanovića.

Odlazeći predsednik Crne Gore priznao je poraz na predsedničkim izborima u drugom krugu i čestitao svom nasledniku.

Bez većih nepravilnosti

Izbori su, prema informacijama CDT i CeMI, protekli mirno, bez većih nepravilnosti koje bi mogle da ugroze izborni rezultat.

Glasačko mesto u bjelopoljskom selu Kanje, gde je glasanje bilo nakratko prekinuto, biće otvoreno do 21 sat, saopštili su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Izlaznost do 15 sati je 49.8 odsto ili oko 270 300 birača je iskoristilo svoje građansko pravo i glasalo, podaci su Centra za demokratsku tranziciju (CDT), za razliku od pvog kruga kada je glasalo 45.4. odsto birača.

Predstavljeni su i podaci o izalznost po regionima - na severu zemlje do 15 sati glasalo je 50 odsto birača, u centralnoj regiji 53.8 odsto, a na jugu do 15 sati glasalo 41.9 odsto birača.

CDT je ponovo izneo i nepravilonsti koje su učene u dosadašnjem delu ibornog dana.

Na biračkom mjestu broj 54 u Bijelom Polju 24 zahtjeva putem pisma popunjena su i potpisana na biračkom mjestu. Takođe, na biračkom mjestu broj 3 u Bijelom Polju, 7 od 12 zahtjeva za glasanje putem pisma popunjeno je na biračkom mjestu. Svi ovi zahtjevi su prihvaćeni od strane biračkih odbora, uprkos tome što nijesu bili potpisani od strane birača.  

Na biračkom mjestu broj 54 u Bijelom Polju, jedna biračica je fotografisala glasački listić, koji je birački odbor nakon toga poništio zbog povrede tajnosti glasanja. 

Na biračkom mjestu broj 23 u Tuzima, zbog prekida napajanja električnom energijom 40 minuta se glasalo po sistemu vizuelne identifikacije. Nakon dolaska struje glasanje je nastavljeno uz primjenu elektronske identifikacije.  

Na biračkom mjestu broj 59 u Pljevljima član biračkog odbora koristi telefon na biračkom mjestu, što nije dozvoljeno. 

Centra za demokratsku tranziciju nešto ranije je saopštio i podatke da su birački odbori odobrili oko 12 000 zahtjeva za glasanje putem pisma, što je oko 2.2 % od ukupnog broja upisanih birača.

U prvom krugu predsedničkih izbora 2023. putem pisma je glasalo oko 1.7% ukupno upisanih birača.

Podaci Centra za monitoring i istraživanje o izlaznosti do 15 časova 

Sa druge strane prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) na predsedničkim izborima u Crnoj Gori do 15 sati glasalo je 50,2 odsto odsto birača.

CeMI je i ovoga puta dao podatke o izlaznosti i po regionima i po nekim gradovima.

U južnoj regiji do 15 sati glasalo je 43,8 odsto upisanih birača, centralnoj 54,0 odsto i u sjevernoj regiji 49,6  odsto.

U Podgorici je do 15 sati glasalo  54,6 odsto građana, u Nikšiću 59,2 odsto, u Baru 44,4 odsto i u Bijelom Polju 54,0 odsto upisanih birača.

Takođe i CeMI je saopštio podatke da je u ovom krugu odobreno je za 2.1% upisanih glasača

Na njihovom uzorku od 600 biračkih mjesta procenat odobrenih zahtjeva se kreće u rasponu od 0 do 21%. Veći procenti su rezervisani za manja biračka mjesta, koji se nalaze van gradskih sredina.

Policija postupila po prijavi da jedna politička partija kupuje lične karte

Policija u Nikšiću postupala je danas po prijavi da u prostorijama Pčelarske organizacije jedna politička partija kupuje lične karte i na licu mesta zatekla šest osoba, saopštila je Uprava policije Crne Gore.

Kako se navodi, tih šest osoba odvedeno je u Odeljenje bezbednosti u Nikšiću radi prikupljanja obaveštenja na okolnosti prijave.

Policija nije pretresla prostor, a o slučaju je obavešten tužilac u Nikšiću.

U Crnoj Gori danas se održava drugi krug predsedničkih izbora.

Abazović: Ubeđen sam u pobedu Milatovića

Premijer Crne Gore Dritan Abazović, posle glasanja u drugom krugu predsedničkih izbora, apelovao je na građane da glasaju slobodno i relaksirano, te da se novi predsednik Crne Gore izabere u dostojanstvenoj atmosferi i izneo očekivanje da će za predsednika biti izabran Jakov Milatović. 

„Lično ne očekujem nikakvu neizvesnost. Ubeđen sam da će Crna Gora noćas dobiti novog predsednika Jakova Milatovića. To će označiti, kraj politike devedesetih na ovim prostorima, i formalno i suštinski“, rekao je on posle glasanja u Star Cafeu na ulcinjskom Pristanu, saopštio je njegov kabinet. 

Abazović je ocenio da budućnost pripada novim ljudima koji mogu da unesu novu vrednost u politički život Crne Gore, i da zajednički grade evropsku budućnost. 

„Svi glasajte slobodno, relaksirano. Uživajte u lepom vremenu u Crnoj Gori. I nadamo se da će večeras poraženi čestitati pobedniku, a od sutra da svi zasučemo rukave i gradimo lepšu i bolju budućnost“, poručio je on.

Đukanović: Verujem u pobedu, Srbija mora da promeni odnos prema susedima

Aktuelni predsednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović glasao je danas na svom biračkom mestu u Podgorici.

Đukanović je stigao u pratnji supruge Lidije i sina Blaža oko 12.00 sati u školu u Podgorici, u kojoj je obavio građansku dužnost.

Posle glasanja u izjavi medijima on je rekao da očekuje regularan izborni proces i da je najvažnije da svi građani Crne Gore dobiju mogućnost da iskažu izbornu volju, a na taj način svi zajedno doprinesu učvršćivanju utiska o Crnoj Gori kao sve zrelijem demokratskom društvu. 

"Verujem da će tako i biti, verujem da će državne institucije bez obzira na neke greške koje su se već dogodile, u nastavku dana raditi profesionalno", rekao je Đukanović.

On je istakao da smatra da je ovo dobar trenutak da Crna Gora najavi svoj povratak na put evropskog razvoja.

"Verujem da će rezultati izbora dati za pravo takvom očekivanju, takođe, da ćemo na parlamentarnim izborima 11. juna potvrditi takvu nameru i verujem da počinje neko novo i bolje vreme u kome će Crna Gora nastaviti da se stabilno i efikasno kreće ka svom evropskom cilju", istakao je Đukanović. 

Na pitanje o odnosima sa Srbijom, on je kazao da će odnosi sa Srbijom biti onakvi kakvi treba da budu i kakvi su sa drugim susedima. 

On je naglasio da oni mogu biti i bolji, ali da što se njega tiče i što se države Crne Gore tiče, postoje apsolutno otvorena vrata. 

"Srbija će morati unekoliko da promeni odnos prema susedima, pre svega prema Crnoj Gori. Pre svega da prestane sa intencijom da uređuje život Srbima u Crnoj Gori. Srbima kao i drugim građanima u Crnoj Gori život mora da uređuje Crna Gora, to je slovo 'a' u azbuci suverenosti jedne države", poručio je Đukanović.

Prema njegovim rečima, Crna Gora se nikada nije mešala u uređenje života crnogorskih građana u drugim državama. 

Đukanović je kazao da su oni od Crne Gore uvek imali vrlo jasno uputstvo - da je država u kojoj žive njihov izbor i da prema tome poštuju tu državu i ono što ona jeste.

"A ovde ste dobrodošli i dobićete onu pomoć koju očekujete, koju mi možemo da vam pružimo, ali ne nipošto mi da supstituišemo on što radi država u kojoj živite", rekao je Đukanović.

On je poručio da veruje u svoju pobedu dovoljno da ni ne razmišlja o tome šta će biti u slučaju da izgubi izbore.

Podaci Centra za monitoring i istraživanje o izlaznosti do jedanaest časova 

CeMI  je izneo i podatke o izlaznosti po regijama ali i  gradovima. 

U južnoj regiji glasalo 33,5 odsto upisanih birača, centralnoj 41,8 odsto i u severnoj regiji 39,1 odsto.

U Podgorici je do 13 sati glasalo 41,9 odsto građana, u Nikšiću 47,1 odsto, u Baru 34,1 odsto i u Bijelom Polju 41,4 odsto upisanih birača.

Podaci Državne izborne komisije o izlaznosti do dvanaest časova

U drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori do 12 sati glasalo je 29,55 odsto birača, odnosno 160.187 građana, saopštio je predsednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša.

Prema podacima DIK-a u Andrijevici je do 12 sati glasalo 29,07 odsto birača, Baru 25,41, Beranama 31,73, Bijelom Polju 29,57, Budvi 30,76, na Cetinju 29,64, u Danilovgradu 37,23, Gusinju 13,45 odsto.

U Herceg Novom glasalo je 27,09 odsto birača, Kolašinu 43,52, Kotoru 28,93, Mojkovcu 38,27, Nikšiču 37, Petnjici 21,78, Plavu 22,53, Pljevljima 38, Plužinama 36,36 odsti a u Podgorici 32,21 odsto.

U Rožajama je do 12 sati glasalo 13,23 odsto birača, Šavniku 42,71, Tivtu 27,48, Tuzima 10,86, Ulcinju 13,21, na Žabljaku 34,22 a u Zeti 31,81, odsto.

Podaci Centra za demokratsku tranziciju o izlaznosti do dvanaest časova 

Izlaznost do dvanaest sati je 31.1. odsto ili oko 168 700 birača je iskoristilo svoje građansko pravo i glasalo, podaci su Centra za demokratsku tranziciju (CDT). Prema njihovim podacima do podneva u prvom krugu glasalo je 29 odsto birača.

CDT je saopštio i podatke po regionima - na severu glasalo je 31.3% birača, a u prvom krugu 28.7% birača. U centralnoj regiji glasalo je 33.6% birača, a u prvom krugu 31.8% birača. Na jugu glasalo je 25.8% birača, a u prvom krugu 24% birača.


Iz Centra za demokratsku tranziciju su ukazali i na incidente i nepravilnosti u izbornom postupku.

Ispred biračkog mesta broj 17 u centru Podgorice, ranije je došlo do incidenta u kome je jedna osoba povređena nožem. Iz Uprave policije su saopštili da događaj nije povezan sa izbornim procesom, već je reč o ranijem sukobu između članova porodice. Glasanje je nastavljeno nakon kraćeg prekida. 

Na biračkom mestu broj 69-B OŠ “Vuk Karadžić” u Podgorici greškom jednog od članova biračkog odbora, biraču su data dva glasačka listića. Birač je popunio oba listića, a popust je primećen tokom odvajanja kontrolnog kupona. Jedan od dva glasačka listića je proglašen nevažećim. 

Na biračkom mestu broj 3 Radmance, u Petnjici, zabeležen je jedan slučaj povrede tajnosti glasanja, tako što je birač je nakon ubacivanja glasačkog listića na glas izgovorio za koga je glasao. Glasački listić nije poništen. 

Na biračkom mestu broj 23 OŠ Vuksan Lekić nestalo je struje u 11:30. Kako je onemogućena elektronska identifikacija birača, birački odbor je nastavio glasanje po sistemu vizuelne identifikacije, što je u skladu sa zakonom. 

Na biračkom mestu broj 21 Trešnjevo u Andrijevici od otvaranja biračkog mesta nijesu prisutni svi članovi biračkog odbora. 


Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije glasao je jutros na predsedničkim izborima u Crnoj Gori na biračkom mestu u Biblioteci i čitaonici "Njegoš" na Cetinju.

Podaci Centra za monitoring i istraživanje o izlaznosti do jedanaest časova 

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) na predsedničkim izborima u Crnoj Gori do jedanaest sati glasalo je 21,4 odsto birača.

Centra za monitoring i istraživanje objavio je i podatke o izlaznosti po regionima - u južnoj regiji glasalo 18,5% je u centralnoj 23,3% i u severnoj 20,7%.

Prema podacima CeMI-a u Podgorici je do jedanaest sati glasalo je 23,2% , u Nikšiću 26,1% u Baru 17,9% Bijelom Polju 22,3%

Podaci Centra za demokratsku tranziciju o izlaznosti do jedanaest časova 

Prema njihovim podacima izlaznost po regionima je sledeća - na severu glasalo je 21.2 odsto birača, u centralnoj regiji 23.7 odsto, a na jugu 18.1 odsto birača. 


CDT je ukazao i da je na biračkom mestu broj 25 u OŠ “Vladimir Nazor” u Podgorici, došlo do incidenta nakon opravdanog poništavanja dva glasačka listića zbog povrede tajnosti glasanja. U incidentu je oštećen pečat na glasačkoj kutiji, nakon čega je pozvana i policija. Glasačka kutija je ponovo zapečaćena, i glasanje je nastavljeno. 

Pored ovog incidenta dogodile su se i nepravilnosti na nekoliko biračkih mesa, javljaju iz CDT-a

Na biračkom mestu broj 49 OŠ "Miločani" u Nikšiću, na licu mesta se popunjavaju zahtevi za glasanje putem pisma, što je u suprotnosti sa zakonom. Zahtev za glasanje putem pisma moraju biti potpisani od strane birača. 

Na biračkim mestima 39B JPU “Đina Vrbica” i BM 82-A OŠ “Marko Miljanov” zabeležen je po jedan slučaj da je birač fotografisao glasački listić. U oba slučaja su birački odbori reagovali ispravno i poništili listiće. 

Na biračkim mestima broj 37 OŠ u Strahovom Dolu u Pljevljima i biračkom mestu broj 106-D Dom omladine Donja Gorica u Podgorici, od početka glasanja nijesu prisutni svi članovi biračkog odbora. Zakonom je propisano da dok je biračko mesto otvoreno i traje glasanje na biračkom mestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamenici 

Na biračkim mestima u mesnoj zajednici Zagorič (21 A, Bi C) u Podgorici nije vidno istaknuta zastava Crne Gore, što je suprotno pravilima o uređenju biračkih mesta.


Milatović poslušao suprugu: Promenio odelo, pa zaboravio ličnu kartu

Kandidat za predsednika Crne Gore Jakov Milatović danas je, uoči glasanja na biračkom mestu u Podgorici, shvatio da je zaboravio ličnu kartu, po koju je morao da se vrati kući da bi mogao da obavio građansku dužnost.

Ovo je bilo zanimljivo novinarima koji prate izbore u Crnoj Gori, pa su ga pitali zbog čega nije poneo ličnu kartu, na šta je šaljivo odgovorio da ga je supruga “naterala” da promeni odelo.

“To vam se dešava kada vam u zadnjem trenutku supruga sugeriše da promenite odelo, a ja uvek poslušam svoju suprugu, tako da umesto nekog plavog, obukao sam ovo sivkasto, a lično karta mi je ostala u plavom. Ali obavio sam svoju građansku dužnost”, rekao je Milatović.

Mina Milatović: Očekujem pobedu i slavlje širom Crne Gore

Supruga predsedničkog kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića, Mina Milatović, rekla je danas da očekuje sigurnu pobedu i veruje da se tome nadaju svi građani Crne Gore.

"Verujem da je za svakog od nas životni standard ono što nas interesuje da čujemo od svih političara, tako da verujem da je i to uz njegove lične karakteristike i vrednosti koje neguje ono što će građane opredeliti da glasaju za Jakova danas", rekla je Milatović za Tanjug odgovarajući na pitanje da li je povećanje životnog standarda u prethodnom periodu koje se dogodilo u vreme vlade u kojoj je njen suprug bio ministar nešto što će opredeliti građane da glasaju za njega.

Na pitanje da li se očekuje slavlje večeras u štabu Pokreta Evropa sad, Milatović je odgovorila da se slavlje očekuje širom Crne Gore.

"Samo se nadam da će to biti lepo i demokratski mirno kao što nam priliči", rekla je Milatović uoči glasanja sa suprugom Jakovom na biračkom mestu u zgradi Sportskog i kulturnog centra Univerziteta Crne Gore u Podgorici.

Podaci Državne izborne komisije o izlaznosti do devet časova

Prema podacima Državne izborne komisije (DIK), koje je saopštio predsednik DIK-a Nikola Mugoša, na predsedničkim izborima u Crnoj Gori do devet sati glasalo je 6,2 odsto birača, odnosno 33.551, .

Prema podacima DIK-a u Andrijevici je do 9 sati glasalo 5,04 odsto birača, Baru 5,28, Beranama 6,15, Bijelom Polju 5,35, Budvi 7,56, na Cetinju 7,14, u Danilovgradu 9, Gusinju 3,08 odsto.

U Herceg Novom glasalo je 4,7 odsto birača, Kolašinu 7,25, Kotoru 5,52, Mojkovcu 7,63, Nikšiču 7,13, Petnjici 4,35, Plavu 3,72, Pljevljima 7,37, Plužinama 5,79 odsti, a u Podgorici 7,56 odsto.

U Rožajama je do 9 sati glasalo 2,4 odsto birača, Šavniku 10,13, Tivtu 6,6, Tuzima 2,04, Ulcinju 2,55, na Žabljaku 5,32 a u Zeti 7,19 odsto.

Podaci Centra za monitoring i istraživanje o izlaznosti do devet časova 

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) na predsedničkim izborima u Crnoj Gori do devet sati glasalo je 6,6 odsto birača.

PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić, saopštila je da je u južnoj regiji do 9 sati glasalo 5,8 odsto birača, centralnoj 7,6 odsto i u severnoj 5,6 odsto.

„Danas ćemo pratiti izlaznost i u četiri grada – Podgorici, Nikšiću, Baru i Bijelom Polju. U Podgorici do 9 sati glasalo je 7,5 odsto, u Nikšiću 8,8 odsto, u Baru 5,5 odsto, Bijelom Polju 6,2 odsto“, rekla je Bjelić.

Govoreći o uporednim podacima, Bjelić je kazala da je izlaznost u prvom krugu predsedničkih izbora do 9 sati bila 6,6 odsto, a na predsedničkim izborima 2018. godine do 9 sati iznosila je bila 6,2 odsto.

„Na početku izbornog dana, od otvaranja biračkih mesta do prvog preseka u 9 časova, CeMI-ju je prijavljeno 14 nepravilnosti“, navela je Bjelić.

Ukazala je da je na BM 25A u Podgorici birač koristio telefon slikajući glasački listić, što je povreda odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i suprotno članu 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje.

„Nakon upozorenja Biračkog odbora, birač je nasrnuo na članove Biračkog odbora i otvorio glasačku kutiju. Policija je izašla na biračko mesto“, rekla je Bjelić.

U Osnovnoj školi „Meksiko“ u Baru, kako je dodala, suprotno odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a ZIOPa, NN lice fotografisalo je tablice automobila ispred BM, nakon toga isto lice postavljalo pitanja posmatračima ko je do tog trenutka glasao.

„Nakon ove situacije, pomenuto lice je napustilo biračko mesto“, dodala je Bjelić.

Istakla je da su se dve prijave odnosile na postojanje reklamnog materijala u blizini biračkih mesta.

„Takođe, u više navrata prijavljeno je čitanje imena birača naglas prilikom identifikacije, kao i korišćenje telefona od strane članova biračkih odbora. Dva puta prijavljeno je i da biračko mesto nije prilagođeno za prilaz licima sa invaliditetom“, rekla je Bjelić.

Podaci Centra za demokratsku tranziciju o izlaznosti do devet časova 

Izlaznosti do devet sati je 6.8 odsto ili oko 36 750 birača je iskoristilo svoje građansko pravo i glasalo, podaci su Centra za demokratsku tranziciju (CDT), što je u odnosu na prvi izborni krug manje za 0,2 odsto, pošto je tada na birališta do devet časova izašlo sedam odsto birača.

Izlaznost po regionima do 9 sati - na severu glasalo je 6.1 odsto birača, u centralnoj regiji 7.9 odsto, a na jugu 5.7 odsto birača.

Kako su saopštili iz Centra za demokratsku tranziciju jutro na biračkim mestima protiče mirno i bez većih kršenja izbornog procesa. Manje nepravilnosti su zabeležene prilikom otvaranja, na nekoliko biračkih mesta (BM broj 12 u Zeti, BM broj 30 II-A u Danilovgradu i BM broj 43 u Pljevljima) gde je uočeno da nedostaju jedan ili dva glasačka listića, što je konstatovano u zapisnicima, odnosno obaveštene su OIK. 

Takođe, na biračkom mestu broj 43 Glibaći u Pljevljima prisutna su samo tri člana biračkog odbora. Iz Centra za demokratsku tranziciju podsećaju da je zakonom propisano da dok je biračko mesto otvoreno i traje glasanje na biračkom mestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamenici.

Podaci Centra za demokratsku tranziciju o izlaznosti do osam časova 

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju do osam sati glasalo je 2,9% ili oko 15 480 birača.

Po regionima izlaznost je sledeća - na severu zemlje glasalo je 2,3 odsto birača, u centralnoj regiji 3,6 odsto, a na jugu 2,2 odsto birača.


Pravo glasa u drugom krugu izbora za predsednika Crne Gore ima isti broj birača upisan u birački spisak, koji je zaključen 8. marta uoči prvog izbornog kruga, a to je 542.154 građana i oni će glasati na 1.162 biračkih mesta.

Za predsednika Crne Gore biće izabran kandidat koji dobije više od polovine važećih glasova birača koji su glasali. Biračka mesta biće zatvorena 20 sati, a mandat predsednika je pet godina.

Đukanović je u prvom izbornom krugu osvojio 119.673 glasova (35,37 odsto), a Jakov Milatović 97.858 glasova (28,92 odsto) glasova birača koji su izašli na izbore. Prema podacima DIK-a, izlaznost u prvom krugu je bila 64,06 odsto.

Drugi krug predsedničkih izbora održava se prvi put posle 1997. godine, kada je protivkandidat Đukanoviću bio Momir Bulatović.

Ovo su četvrti predsednički izbori od obnove nezavisnosti 2006. godine. 

Izvor: Tanjug/Insajder/Centra za demokratsku tranziciju/Centra za monitoring i istraživanje/FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.