Čučković: Ono što budem dobio kao zadatak isporučiću u najbržem roku

Izbor Miroslava Čučkovića za novog gradskog menadžera Beograda iznenadio je mnoge, a njegov izbor ličnog savetnika izazvao je buru u javnosti i otvorio mnoga pitanja. Kako bi detaljnije govorio o planovima za Beograd i mogućnostima njihove realizacije, ali i odgovorio na brojna pitanja koja kopkaju javnost Čučković je bio gost Jugoslava Ćosića u Insajder Intervjuu.

Miroslav Čučković

Otkako je bivši direktor EPS-a, Milorad Grčić, imenovan za Čučkovićevog savetnika interesovanje za ovaj izbor u javnosti ne jenjava, a sam gradski menadžer svoju odluku objasnio je dosadašnjom dobrom saradnjom: „Opština Obrenovac je godinama unazad tesno sarađivala sa Elektroprivredom Srbije (EPS). Gotovo deceniju je gospodin Grčić bio na čelu EPS i mi smo radili niz konkretnih objekata koji su bili finansirani od strane EPS-a na teritoriji Obrenovca - toplifikacija 15 kilometara, veliki javni objekti poput obdaništa, zgrade toplovoda, zgrade nekadašnjeg PKB-a, njenog uređenja, zatim uređenja vodotokova, zatim ima tu veliki broj kilometara asfaltiranih saobraćajnica." 

Dodatno je pojasnio da je na Grčiću insistirao kao Obrenovčaninu koji ima dobre kontakte, ali nije želeo da se osvrće na štetu od nekoliko stotina miliona evra koju je EPS napravio za vreme Grčićevog mandata, niti na krivičnu prijavu koju je protiv njega podnela ministarka energetike, već je rekao da na ove teme očekuje zvanične izveštaje.

Nezaobilazno pitanje za Čučkovića bilo je u vezi sa velikim poplavama koje su Obrenovac zahvatile 2014. godine. Iako javnosti do danas nije poznato ko je kriv za izgubljene živote i materijalnu štetu od nekoliko milijardi evra, kako sam kaže, urzokovanu poplavama, Čučković tvrdi da su analize odgovornosti rađene i to, kako kaže, "od strane više institucija. 


Učestvovali su u tome i fakulteti bezbednosti i vodoprivredna preduzeća i instituti, ljudi iz RHMZ-a (Republičkog hidrometeorološkog zavoda)". Međutim na dodatno pitanje gde su rezultati tog istraživanja Čučković nije dao konkretan odgovor već je istakao da je danas situacija znatno bolja. „Danas u suštini zajedno sa vojskom, policijom i sa sektorom za vanredne situacije imamo daleko veću i moćniju opremu, imamo koordinaciju koja je sada jedinstvena između Srbija voda i Beograd voda i svi se slivovi sada posmatraju kao jedinstven sistem i to je garant pojačane bezbednosti građana", tvrdi on.

Na ponovljeno pitanje: Dakle, Vi nama hoćete da kažete da nema nijednog razloga da se utvđuje bilo kakva subjektivna ili objektivna odgovornost sve ove godine od tog događaja, da nema razloga da se država time bavi, Čučković je ušao u analizu poplave rekavši da je to bila situacija u kojoj  praktično "nema odbrane”.

Obilaznica u martu 2013. godine

U emisiji je govorio o realnim mogućnostima da se poboljša vodosnabdevanje u beogradskim opštinama u kojima je to problematično, ali i o očekivanjima konačnog rešavanja obilaznice, čiji je završetak najavio za mart naredne godine.

Osim obilaznice i vodosnabdevanja, kao ključne probleme vidi grejanje i saobraćaj. Na konkretno pitanje šta će kao novi gradski menadžer preduzeti da bi život u Beogradu bio bolji, Čučković kaže da to zavisi od onoga što mu bude pripalo: „Ja delujem kao član tima i (ono) što se bude definisalo kao prioritet u narednom periodu od tema koje su aktuelne i što budem dobio kao zadatak ja ću sigurno isporučiti u najbržem periodu”. Osvrnuo se i na nedavne obilne padavine u Beogradu koje su na kratko prestonicu Srbije pretvorile u grad nalik Veneciji: „Vidim da je ta vrsta održavanja infrastrukture očigledno problem”, i rekao da bi to održavanje trebalo i moglo da se radi mnogo češće. 

Novi gradski menadžer najavio je i bolju komunikaciju sa građanima, i to pokazujući podebelu knjigu: „Vidite ovaj "udžbenik" - to je spisak onoga što meštani gradske opštine Stari grad traže od svoje opštine da se uradi. To je 350 konkretnih stvari, sa sve foto dokumentacijom", i objasnio da pedsednik svake beogradske opštine treba da određuje prioritete svoje opštine, da rešava probleme i da dođe "vrlo brzo do svakog stanovnika". Ovim je Čučković najavio demokratizovanje načina odlučivanja u Gradu.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.