Spasovdanska litija u Beogradu (VIDEO)

Na čelu litije koja tradicionalno prolazi kroz Beograd na Spasovdan, slavu prestonice i praznik poznat kao Vaznesenje Gospodnje, ove godine biće kivot sa moštima vladike Nikolaja Velimirovića. Kivot sa moštima vladike Nikolaja, koga je Srpska pravoslavna crkva kanonizovala 2003. godine, predvodiće litiju "radi utehe naroda u ovim teškim danima i radi duhovnog okrepljenja", saopštava Srpska pravoslavna crkva.

Spasovdanska litija. Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Mošti vladike Nikolaja dovezene su iz valjevskog Sabornog hrama u Vaznesenjsku crkvu, rano jutros, gde je patrijarh Porfirije u 9 sati služio liturgiju. Tokom dana, vernici su celivali mošti.

U okviru obeležavanja beogradske slave, Vaznesenja Gospodnjeg, presečen je i slavski kolač.

Kivot sa moštima vladike Nikolaja Velimirovića biće iznet večeras u 19 sati ispred Crkve vaznesenja Gospodnjeg, i predvodiće litiju. Litija će se na kratko zaustaviti na uglu ulica Kralja Milutina i Kralja Milana, gde će biti održan pomen deci koja su 3. maja ubijena u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Zatim će nastaviti do Hrama Svetog Save, gde će biti služen moleban, posle kojeg će se patrijarh obratiti okupljenim vernicima.

Nakon što je Crkva pozvala učenike beogradskih škola da učestvuju u litiji, oglasio se i Forum beogradskih gimnazija. Podsećaju da taj poziv nije obavezujući i navode da, u skladu sa svojim verskim opredeljenjem,  svako može da odluči da li će i na koji način učestvovati u tom verskom skupu.


Prva spasovdanska litija prošla je kroz Beograd 1862. godine, a poslednja u komunističkoj eri - 1947. godine, kada su njeni učesnici bili kamenovani. Posle skoro pola veka, Spasovdanska litija ponovo je prošla ulicama Beograda 1993. godine. Pre tri godine, 2020. nije održana zbog korone. U poslednjih nekoliko godina, uobičajeno je da na čelu litije bude kivot sa moštima nekog sveca. Ove godine je to vladika Nikolaj Velimirović.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.