Darko Janjić, izvršni direktor Javnog preduzeća "Srbijavode" za Insajder: Najveći problem imamo sa velikim bujičnim vodotocima, situacija u ovom delu Srbije je kritična

Izvršni direktor Javnog preduzeća "Srbijavode" Darko Janjić ocenio je u izjavi za Insajder da su najveći problem bujični vodotoci i da je situacija u jugozapadnom delu Srbije kritična.

Vanredna situacija zbog poplava proglaena je u Sjenici, zbog izlivanja reke Grabovice koja prolazi kroz grad. Foto: TANJUG/ ALEKSANDAR NIƉFOROVIƯ

Prema podacima iz Crne Gore nivo reka i dalje raste i ta voda će svakako stići do Brodareva i Prepolja. RHZM najavljuje nastavak padavina i u narednim danima.

„Ovde je situacija kritična, činimo sve što možemo. Imamo veliki problem sa bujičnim vodotocima koji se slivaju sa okolnih planina i to nam je izazvalo još veći problem nego sam Lim. Mada, situacija je na Limu kritična između ostalog i što je nivo veći nego što je bio pre mesec dana kada je bila odbrana od poplava ovde u Prjepolju“, objasnio je Darko Janjić, izvršni direktor JVP "Srbijavode".

Obilna kiša koja pada od utorka uveče na području jugozapadne Srbije podigla je nivo reka kod Prijepolja, Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Kraljeva.

„Trenutno je proglašena vanredna odbrana od poplava na području Ibar, Kraljevo, Novi Pazar na reci Raški, Jošanici i Vidrenjaku, na Zapadnoj Moravi i reci Bjelici u Lučanima. Očekujemo dalji porast vodotoka tamo, mada je situacija pod kontrolom na deonicama gde su izrađeni objekti. Na neregulisanim deonicama dolazi do izlivanja“, rekao je izvršni direktor JVP "Srbijavode".

Srbija se gotovo svake godine suočava sa poplavama u ovom periodu godine. Na pitanje Insajdera da li moglo da se ranije reaguje kako bi se ovo poplave sprečile, odgovara da se konstantno radi na prevenciji.

„Mi smo praktično u poslednjih nekoliko godina u pripravnosti gotovo 365 dana. Radimo i projekte. Trenutno u Prijepolju se rade tri projekta koja treba da se finansiraju od strane Svetske banke. Već krajem ove i početkom sledeće godine će u Brodarevu početi na ovim kritičnim mestima i izgradnja zaštitnih objekata“, zaključio je Darko Janjić.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.