Dejan Nikolić Kantar pravnosnažno osuđen na 14 meseci zatvora zbog pretnji OK radiju (VIDEO)

Dejanu Nikoliću Kantaru, lokalnom moćniku iz Vranja, Viši sud potvrdio je kaznu od 14 meseci zatvora zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje, a nakon pretnji upućenih vlasnici i zaposlenima u OK radiju. Potvrđena je presuda i Bojanu Tanaskoviću i Slaviši Kociću, koji su osuđeni na po osam meseci zatvora.

Zgrada suda u Vranju / Foto: Insajder

Prvostepenu presudu doneo je Osnovni sud u Vranju 11. oktobra 2022. godine, a na nju su žalbu podneli prvostepeno osuđeni.

Veće Višeg suda u Vranju odbacilo je kao neosnovane žalbe advokata i potvrdilo presudu Osnovog suda u Vranju. Ovom odlukom, presuda je postala pravnosnažna.

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, čiji je OK radio član, Veran Matić, rekao je da je zadovoljan efikasnošću s kojom se došlo do pravnosnažne presude, ali da očekuje i da se drugi slučajevi završe na sličan način.

„Nažalost, lokalna samouprava Vranja još uvek nije izvršila odluku sopstvenog organa i od juna meseca nije uspela da sruši nelegalno izgrađeni objekat, kojim je zazidan deo OK radija. Nastojaćemo da i preko Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara Vlade Srbije učinimo sve da se to što pre dogodi. Takođe, i da se izvrši adekvatna nadoknada svih gubitaka OK radija koji su nastali zbog nasilničkog ponašanja i nelegalne gradnje“, istakao je Matić. 

Ko je Dejan Nikolić Kantar?

Za Dejana Nikolića Kantara šira javnost je čula nakon serije pritisaka i pretnji koje su trpeli zaposleni i vlasnica OK radija u Vranju. 

Nije im pretio zbog njihovog izveštavanja, već zbog toga što su se suprotstavili njegovom pokušaju da nelegalno proširi prostorije kladionice koja se sa njim povezuje. 

Prilikom nelegalnih radova, zazidan je i prozor redakcije OK radija, a uprkos rešenju o rušenju do danas nije srušen, jer nijedna firma koja taj posao može da obavi ne javlja se na tender koji raspisuje Grad Vranje.

Ko je Dejan Nikolić Kantar, kako je izgledalo suđenje u slučaju OK radija, kao i šta je sve prethodilo sudskom postupku, objavljeno je u dva dela Insajderove emisije „Pravda na Kantaru“.

Kantaru prvo oduzeta, pa vraćena dozvola za držanje kladionica

Nakon što je u emisiji Insajder televizije „Pravda na kantaru“ objavljeno da je Kantar uprkos presudama za nelegalno klađenje imao dozvolu države da se tim poslom bavi, Uprava za igre na sreću Ministarstva finansija donela je Rešenje o oduzimanju odobrenja za priređivanje posebnih igara na sreću firmi „Colosseum Game“ koja je do skoro bila u njegovom vlasništvu.

Kantar je osuđivan sredinom 2021. i to zbog nelegalnog klađenja. O toj presudi međutim, prema zakonu, bio je dužan da obavesti Upravu za igre na sreću Ministarstva finansija. 

On to, međutim, nije učinio, pa je Uprava za igre na sreću postupak kontrole i potencijalnog oduzimanja dozvole firmi Dejana Nikolića Kantara pokrenula po službenoj dužnosti u avgustu, a nakon pitanja novinara Insajdera. Rezultat je bio oduzimanje dozvole za rad sredinom oktobra. 

Prethodno je, međutim, Dejan Nikolić prebacio vlasništvo firme na Milorada Nikolića. I upravo to omogućilo mu je da Rešenje Ministarstva finansija o oduzimanju dozvole za rad Upravni sud poništi.

Upravni sud u Nišu je vratio predmet na ponovno odlučivanje, naloživši Ministarstvu finansija da Kantaru nadoknadi troškove upravnog spora u iznosu od 26 hiljada dinara.

Protiv Nikolića u toku su i suđenja za pretnje i nasilničko ponašanje. Osim toga, podignut je optužni predlog za pretnje koje je izrekao na samom suđenju na kojem je osuđen na 14 meseci zatvora. 

Izvor: Javni servis, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.