Deo opozicije predao zahtev Vučiću za održavanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora (FOTO)

Deo opozicije danas je i formalno zatražio od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da vanredni parlamentarni i beogradski izbori budu održani do kraja godine. Taj zahtev predali su na pisarnici predsedništva Srbije, a potom su na konferenciji za novinare zatražili od Vučića da se o tome što pre izjasni.

Predstavanici proevropske opozicije predali zahtev za raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora. Foto: Srđan Ilić

Optužili su predsednika Srbije da stalno manipuliše sa zahtevima proevropske opozicije u vezi izbora, i naglasili da očekuju konkretan odgovor.

Predsednik Srbije izjavio je da će do kraja meseca odgovoriti na formalni zahtev opozicije.

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac je kazao da se ti izbori traže jer se država nalazi "u dubokoj društvenoj, ekonomskoj i političkoj krizi" a, kako je ocenio, vlast ništa ne čini da se iz toga izađe.

On je kazao i da je u Srbiji institucionalno, verbalno i političko nasilje svakodnevno i to, kako je naveo, prema opoziciji i građanima.

Prema njegovim rečima, traže se slobodni, fer i demokratski izbori, a u suprotnom vlast će imati kampanju na ulicama širom Srbije.

Opozicija izbori zahtev Gremlin
Predstavanici proevropske opozicije predali zahtev za raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora. Foto: Srđan Ilić

Potpredsedsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je naglasila "pravno nasilje od strane vlasti", uz optužbe za, kako je kazala, svakodnevno kršenje zakona i Ustava.

Precizirala je da opozicija traži da budu primenje preporuke OEBS-a, Evropskog parlamenta i Evropske komisije u vezi sa izbornim uslovima i predizbornom kampanjom.

Poslanica Zelno levog fronta - Ne davimo Beograd Jelena Jerinić je ocenila da je Vučić već u predizbornoj kampanji.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije nije autonomna, kao ni parlament u odlučivanju i zato je i formalni zahtev upućen predsedniku Srbije.

Poslanik Narodnog pokreta Srbije Borislav Novaković je ocenio da postoji ogroman nesklad između raspoloženja građana i sastava Skupštine Srbije, te da su izbore jedini način da se izađe iz toga.

Nakon predaje zahteva i konferencije za novinare, poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta izveo je performans, puštajući fotografiju, na kojoj je lik predsednika Vučića, niz vodu u obližnjoj fontani.

Aleksandar Jovanović Ćuta Gremlin
Aleksandar Jovanović Ćuta. Foto: Srđan Ilić

Podsećamo da su poslanici više opozicionih partija u utorak 5. septembra, zatražili hitno raspisivanje parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine i saopštili da će blokirati sednicu Skupštine Srbije dok ne dobiju odgovor. 

Isti dan, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je da sa zadovoljstvom prihvata želju opozicije da izađe na izbore i da će o tome obavestiti nadležne institucije.

Tada je i lider Dveri Boško Obradović ocenio da su potrebne "hitne konsultacije vlasti i opozicije" o tome kada će u Srbiji biti vanredni izbori na svim nivoima i o "odgovarajućim uslovima" u kojima će biti izbori.

Predsednik Srbije je u vanrednom obraćanju građanima u petak, 8. septembra, izjavio da vanredni lokalni izbori u Beogradu, ako opozicija to želi, mogu biti održani u decembru ove ili na proleće naredne godine, ali i dodao da opozicija ne odlučuje o tome da li će istovremeno biti održani još neki izbori.

Vučić je rekao da je "nudio" vanredne beogradske izbore "50 puta", ali da mu niko nije tražio novo glasanje u glavnom gradu.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.