Tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal u odgovoru za Insajder: Detalje o postupku istrage o hakerskim napadima ne možemo da otkrijemo zbog "interesa dokaznog postupka" (VIDEO)

Tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal nije odgovorilo na pitanja Insajdera o tome koji sajtovi su napadnuti 4. i 5. januara ove godine, koliko ih je napadnuto, kao i kako i da li je došlo do "curenja" informacija.

Ilustracija. Foto: Stillness InMotion/Unsplash

U odgovoru Tužilaštva za visoko-tehnološki kriminal, na pitanje Insajdera, navedeno je da ovim informacijama ne raspolažu, dok detalje o postupku i saradnji sa međunarodnim organima u ovom momentu ne mogu da otkriju zbog "interesa dokaznog postupka".

Prema tvrdnjama sa Tviter naloga hakerske grupe Anonimusi, pod tagom "Operation Serbia", koja je zvanično objavljena 7. januara, za samo 24 sata bilo je napadnuto, narušeno ili hakovano više od 40 sajtova iz Srbije.

Hakerska grupa Anonimusi pokrenula je početkom godine seriju sajber napada na sajtove državnih institucija u Srbiji, pod navodima da je reč o "ratu protiv srpske Vlade" zbog neuvođenja sankcija Rusiji, ali i zbog "pokušaja srpskih kriminalaca da izazovu oružane sukobe na Kosovu".

Na meti hakerskih napada, kako su tada navodili mediji, našli su se sajtovi Vojske Srbije, Predsedništava, BIA i pojedinih ministarstva.

Ono što je zvanično, a što je za Insajder ranije rekao ministar odbrane Miloš Vučević, jeste da su napadi dolazili iz više zemalja.

"Analizirali smo iz kojih je država sve bio pokrenut taj sajber napad, bio je iz regiona, bilo je nešto iz Evrope, ali smo osposobljeni da se odbranimo od takvih napada. Prvo je krenuo hakerski napad na sajt Ministarstva odbrane, odatle je sve i krenulo, a posle se širilo na ostale sajtove institucija Republike Srbije i to je nešto o čemu ćemo morati itekako da povedemo računa", rekao je 16. januara Vučević.

I dok se još spekuliše o tome da li su neki od sajtova državnih institucija bili oboreni i da li su neke informacije "procurele", premijerka Srbije tvrdi da nijedan državni sajt nije bio oboren.

"Svi sajtovi koje brani država, nijedan nije bio ugrožen. To ne znači da smo dovoljno snažni, moramo još da radimo, ali ne može svako ko želi da sruši naše sajtove", navela je Brnabić 16. januara za Insajder.

Stručnjak za sajber bezbednost iz međunarodne nevladine "Diplo fondacije" Vladimir Radunović objasnio je 16. janura za Insajder da ozbiljni napadi mogu ugroziti infomacije kojima raspolažu institucije.

Izvor: Insajder 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.